Planul lui Dragnea a esuat. Naval Group, castigatoarea contractului pentru corvetele multifunctionale

5

Asocierea dintre compania franceza Naval Group si Santierul Naval Constanta a castigat licitatia de peste un miliard de euro pentru furnizarea de corvete multifunctionale, potrivit unor surse oficiale.

Loading...

Compania italiana Fincantieri s-a retras, astfel incat asocierea dintre Naval Group si Santierul Naval Constanta a fost declarata castigatoare.

Liviu Dragnea s-a implicat puternic in aceasta licitatie, favorizandu-i initial pe olandezii de la Damen, dupa care a incercat sa ii impuna pe italieni drept castigatori. Este de asteptat ca o afacere de un asemenea nivel sa fie insotita de comisioane adecvate.

Licitatia a fost intarziata dupa ce procedura de achizitie a corvetelor multifunctionale a fost suspendata in ianuarie de catre Ministerul Apararii Nationale (MapN), dupa ce santierul Naval Constanta (SNC) a actionat in instanta Guvernul si MApN, cerand anularea licitatiei privind programul de inzestrare cu corvete multifunctionale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, pentru „suspiciuni rezonabile privind derularea in deplina legalitate a procedurii”.

O luna mai tarziu, reprezentantii santierului Naval Constanta au anuntat ca renunta la procesul intentat Guvernului si Ministerului Apararii Nationale, prin care solicitau anularea licitatiei privind programul de inzestrare cu corvete multifunctionale. La acel moment, Les a anuntat ca a cerut Directiei Juridice din MApN sa identifice pasii legali de urmat.

Programul in valoare de 1,6 miliarde de euro (1,85 miliarde de dolari) acopera achizitionarea a patru corvete, precum si modernizarea sistemelor de lupta ale fregatelor Regina Maria si Regele Ferdinand.