Penalul Adrian Nastase i-a dat in judecata pe Klaus Iohannis si Ludovic Orban, pentru ca i-au retras Ordinul Steaua Romaniei!

16

Fostul premier Adrian Nastase a deschis un proces la Curtea de Apel Bucuresti, in care solicita judecatorilor anularea decretului semnat de presedintele Klaus Iohannis, prin care i-a fost retras Ordinul National „Steaua Romaniei”, decoratie primita in 2002, scrie Agerpres. Decoratia i-a fost retrasa dupa ce Adrian Nastase, cu doua condamnari penale la activ, a fost vazut la receptia de la Palatul Cotroceni pe 1 Decembrie, de Ziua Romaniei.

Procesul a fost deschis in luna martie impotriva presedintelui Klaus Iohannis si a premierului Ludovic Orban, dar nu a primit inca un termen de judecata.

Loading...

Pe 1 decembrie 2019, Klaus Iohannis a organizat la Palatul Cotroceni o receptie cu ocazia Zilei Nationale, printre participanti fiind si Adrian Nastase. Prezenta lui Nastase la Cotroceni a fost criticata de o parte a presei, deoarece fostul premier are doua condamnari penale primite in dosarele „Trofeul Calitatii” si „Zambaccian”.

Ulterior, pe 11 decembrie 2019, Iohannis a semnat decretele privind retragerea decoratiilor pentru mai multe persoane publice, printre care se numara Adrian Nastase, Miron Mitrea, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Severin, Dan Voiculescu, motivul invocat fiind ca acestia au condamnari penale.

In cazul lui Adrian Nastase este vorba de Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce, conferit prin Decretul nr. 960 din 28 noiembrie 2002, semnat de fostul presedinte Ion Iliescu.

Adrian Nastase declara atunci ca retragerea decoratiei nu are nicio justificare, precizand ca a participat la receptia organizata de Ziua Nationala de la Palatul Cotroceni crezand ca, in al doilea mandat, presedintele Klaus Iohannis va incerca sa ajute la o reconciliere nationala.

„Klaus Iohannis a inceput sa construiasca ‘Romania normala’ anuntand ca a decis sa-mi retraga Ordinul ‘Steaua Romaniei’ in grad de Mare Cruce, dupa ce ma invitase la Cotroceni, la receptia organizata cu ocazia Zilei Nationale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezand ca, in al doilea mandat, Iohannis va incerca sa ajute la o reconciliere nationala, dupa dezbinarea din ultimii ani. M-am inselat, iar gestul sau meschin de astazi nu prevesteste nimic bun”, spunea Nastase.

Fostul premier sustinea ca actiunile pentru care a fost decorat nu vor putea fi sterse din cartile de istorie si vor putea fi comparate cu ‘activitatea nesemnificativa’ a lui Iohannis.

„Iohannis vrea sa rescrie istoria recenta. Ar trebui, atunci, sa topeasca, intre altele, toate decretele de acordare, in perioada 2000 – 2004, a decoratiilor statului roman, inclusiv ale unor mari personalitati straine, decrete contrasemnate de mine”, afirma Adrian Nastase.

Fostul lider al social-democratilor a anuntat atunci ca va astepta contrasemnarea de catre premier si publicarea in Monitorul Oficial a decretului de retragere a decoratiei sale pentru a lua masurile cuvenite.

„Nu cred ca, dupa 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014, si dupa invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei Nationale, intentia de retragere a ordinului are justificare”, mai sustinea Nastase.