Pe parcursul saptamanii ce tocmai s-a incheiat, elevii scolilor din sectorul 5 al Capitalei au participat la un program de educatie ecologista non-conventionala, initiat de jurnalista si actrita Lavinia sandru – ”Zona libera de indiferenta”. Educatia este cheia pentru schimbarea noastra si a lucrurilor din jur.
Ne oripileaza cateva stiri ilustrate cu imagini cu rauri sufocate de deseuri, mai ales plastice. intr-un clip filmat in Serbia, vedem cum autoritatile unei localitati ”muta” intr-un rau, cu ajutorul unui excavator, resturile aduse de viituri pe o zona asfaltata a orasului. Zilele acestea, in regiunea Turnu Severin, Dunarea a devenit un imens rezervor de pet-uri. Nu ne place deloc ce vedem, dar aceste gunoaie nu rasar singure. Noi le provocam, din indolenta si din lipsa de responsabilitate. Suntem din ce in ce mai multi care spunem ca asa nu se mai poate. Pentru a schimba atitudinea, este insa nevoie de educatie. Adultii pot fi educati prin masuri coercitive: amenzi usturatoare pentru cei care deverseaza deseuri in alte zone decat cele speciale. Copiii sunt insa speranta ca nu vor repeta greselile pe care parintii si bunicii lor le fac in relatia cu mediul inconjurator. Exista profesori preocupati de educatia pentru mediu, care reusesc sa sensibilizeze elevii cu privire la problemele de mediu, implicandu-i in proiecte de creatie si artistice, care merita incurajate de fiecare dintre noi.
Pe parcursul saptamanii ce tocmai s-a incheiat, elevii scolilor din sectorul 5 al Capitalei au participat la un program de educatie ecologista non-conventionala, initiat de jurnalista si actrita Lavinia sandru – ”Zona libera de indiferenta”. Programul se desfasoara anual, si nu doar in Bucuresti, imbinand educatia pentru conservarea naturii cu arta spectacolului, intr-o competitie atractiva si, prin urmare, cu impact asupra tuturor participantilor. Copii de la clasele cele mai mici pana la deja tineri din anii terminali ai liceului se straduiesc sa impresioneze publicul cu creatiile si proiectele lor. Duminica, la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din sectorul 5, in cadrul Galei gazduite de jurnalistii Lavinia sandru si Vlad Ionescu, au fost prezentate cele mai interesante proiecte concepute de elevi, precum planul unei case pasive care respecta exigentele unei cereri de finantare cu fonduri nerambursabile, o macheta cu proiectul de reinverzire a zonei Ferentari, ce va fi transmisa primarului sectorului 5, Daniel Florea, sau ideea de a planta in fiecare an cate un copac in curtea Liceului Teoretic stefan Odobleja, la radacina caruia sa fie ingropata si o capsula a timpului. Absolventii liceului pun in aceasta capsula biletele cu dorintele pe care si le vor implinite in 10 sau 20 de ani, iar la data scadenta, la intalnirea generatiei, capsula va fi dezgropata, iar biletelele vor fi recitite, la umbra copacului plantat la absolvirea liceului. Momentele artistice prezentate de copii au fost ilustrate live de artista Mariana Pachis prin tehnica Sand Art, iar Gloria Melu a cantat si a dansat pe scena alaturi de o mica artista ecologista.
Am vazut numerosi copii talentati, stimulati de profesori deosebit de implicati in educatia extra-scolara a elevilor lor, care traiau intens fiecare clipa a discipolilor lor pe scena. Am simtit emotiile parintilor si ne-a bucurat fiecare zambet de invingator al fiecarui copil multumit de prestatia sa. Ne-am convins, in aceasta saptamana, ca avem viitor, in ciuda atatora care vad totul in culori sumbre.
Participantii la competitie au primit carti cu tematica ecologista, precum si vouchere pentru achizitia de carti, din partea Editurii Niculescu, partener, alaturi de Informatzia Bucurestiului, in proiectul initiat de Asociatia RolFilm impreuna cu Primaria Sectorului 5, prin Centrul Cultural si de Tineret ”stefan Iordache”.