Paula Herlo, despre cazul Sorinei: „Intr-un final, cum spune si in lege, primeaza interesul superior al copilului de care, sincer, v-ati cam batut joc cu totii”

10

Jurnalista Pro TV, Paula Herlo, analizeaza din punct de vedere cronologic cazul Sorinei, fetita care a starnit o imensa emotie si a impartit tara in doua, dupa ce a fost luata cu mascatii din casa asistentilor maternali.

Loading...

Luni, procurorul general a contestat decizia de adoptie a Sorinei si a cerut ca fata sa nu iasa din tara.

”- procedurile de declarare a adoptabilitatii Sorinei au inceput in 2013. Conform ANPDC familia asistentei maternale a declarat in scris ca nu doreste adoptia. S-a incercat potrivirea cu peste 100 de parinti adoptatori, dar nici unul nu a vrut-o

  • a intrat pe lista copiilor greu adoptabili, iar un cuplu de romani din America si-a exprimat dorinta sa o adopte. Au venit in tara si s-au urmat pasii legali
  • un judecator a dat o sentinta definitiva de incredintare a adoptiei familiei de romani din America.
  • familia asistentei maternale a refuzat sa predea copilul DGASPC si implicit familiei adoptatoare.
  • exista mai multe variante avansate: maternala n-a adoptat-o pentru ca si-ar fi pierdut salariul, dar i s-a spus ca daca va aparea cineva, totusi, care sa o vrea, ei vor fi instiintati si vor putea sa depuna si ei actele. Pe de alta parte, Ministerul Muncii spune ca negatia familiei exista in scris.
  • pana la sentinta definitiva, romanii din America s-au intalnit de mai multe ori cu fata in sedinte de potrivire. Asadar, nu poate sa spuna nimeni ca adoptia s-a facut pe ascuns.
  • din mai 2019, asistentei maternale i s-a desfacut contractul de munca, tocmai din cauza ca s-a opus adoptiei fetitei, asadar nu mai avea nici un drept legal asupra copilului.
  • Familia adoptatoare a depus plangere acuzand faptul ca fiica lor adoptiva e lipsita de libertate, iar procurorii si politistii au fost azi la Baia de Arama sa puna in aplicare o sentinta judecatoreasca.
  • citesc ca familia asistentei maternale spune presei ca fetita a fost adoptata pentru organe, iar informatia asta i-a fost livrata si fetei care e sigura ca de aceea e luata de langa ei.

Cum vad eu lucrurile:

Un asistent maternal este prin natura meseriei parinte temporar. Daca a refuzat adoptia, trebuia sa pregateasca copilul sa fie preluat de alta familie.

Cei care au pus in executare mandatul ar fi trebuit sa mearga acolo cu o armata de psihologi. Ar fi trebuit sa vorbeasca ore intregi cu copilul si sa i se explice ce urmeaza sa se intample.

Toata scena terifianta cu copilul tarat pe asfalt ne arata cat de departe suntem in zona de protectie a copilului. Conteaza orice, mai putin ce simt pruncii parasiti ai Romaniei.

Intr-un final, cum spune si in lege, primeaza interesul superior al copilului de care, sincer, v-ati cam batut joc cu totii.”

Paula Herlo, ”Romania, te iubesc!”