Oscar 2021. Romania a ratat premiul pentru „Colectiv”. Lista completa a castigatorilor

36

Lungmetrajul „Nomadland” a fost marele castigator al celei de-a 93-a gale de decernare a premiilor Oscar, impunandu-se la categoriile „cel mai bun film”, „cea mai buna regie” (Chloe Zhao) si „cea mai buna actrita in rol principal” (Frances McDormand), duminica seara, la Los Angeles, intr-un eveniment care a marcat numeroase premiere, precum si revenirea la formatul fizic al ceremoniilor stralucitoare de la Hollywood dupa o indelungata pauza provocata de pandemia de coronavirus, informeaza Reuters. Documentarul romanesc „Colectiv”, nominalizat la doua categorii, nu a reusit sa obtinua nicio statueta, noteaza Aktual24.

Transmisiunea televizata a galei Oscar 2021, limitata la elementele sale esentiale din cauza constrangerilor provocate de pandemia de COVID-19, a fost diferita de ceremoniile din anii precedenti, fiind lipsita de obisnuitele sale reprezentatii umoristice si muzicale, dar marcata de discursuri mai lungi ale castigatorilor.

Loading...

Confirmand promisiunile facute de producatorii evenimentului, cea de-a 93-a gala a premiilor decernate de Academia de film americana a marcat o desprindere de trecut, intrucat nu a inclus traditionalul monolog de deschidere si secventele de muzica si dans, care, de obicei, completau pauzele dintre premii.

Interpretarile celor cinci piese nominalizate in acest an la categoria „cel mai bun cantec original” au fost inregistrate in avans si difuzate intr-o transmisiune speciala a postului ABC, care a precedat gala principala.

Totodata, gala s-a desfasurat intr-un decor special – o sala de bal amenajata sub forma unui cabaret in Union Station, o gara din centrul orasului Los Angeles -, precum si in spatiul sau traditional de desfasurare, Dolby Theatre.

Restrictiile de calatorie cauzate de pandemia de coronavirus si masurile de sanatate publica au determinat o transformare completa a galei premiilor Oscar, producatorii limitand la doar cateva sute de persoane – nominalizati si prezentatori – numarul participantilor. Din acelasi motiv, unii dintre artistii nominalizati s-au alaturat ceremoniei din cateva spatii special amenajate, la Londra si Paris, iar discursurile lor au fost transmise prin satelit.

Gala Oscar a fost deschisa de actrita Regina King, urmata de camerele de luat vederi in timp ce a traversat holul central al garii Union Station indreptandu-se spre o scena, inconjurata de celebritati si invitatii lor, asezati la mese care au respectat normele de distantare sociala.

Regina King, recompensata cu premiul Oscar pentru rol secundar in 2018 si al carei debut regizoral, „One Night in Miami” a fost nominalizat la trei premii in acest an, a spus ca starurile din public vor putea fi vazute fara masti de protectie sanitara in timpul galei atunci cand se afla in fata camerelor de filmat.

Cu toate acestea, vedetele au trebuit sa respecte protocoalele stricte anti-COVID-19, care au permis industriei de la Hollywood sa isi reia activitatea in ultimele luni.

„In aceasta seara, respectam toate protocoalele riguroase care ne-au permis sa revenim aici in siguranta. La fel ca pe un platou de filmare, atunci cand filmam, dam jos mastile sanitare. Apoi, cand nu filmam, ne punem din nou mastile sanitare”, a declarat Regina King in debutul galei.

O alta schimbare majora a formatului de desfasurare a transmisiunii televizate de duminica seara a constat in extinderea discursurilor rostite de castigatori, care, pana in acest an, erau intrerupti de o orchestra daca multumirile pe care le adresau pe scena depaseau durata de 45 de secunde.

Cineastul Steven Soderbergh, unul dintre producatorii galei din acest an, alaturi de Stacy Sher si Jesse Collins, i-a incurajat pe castigatori „sa spuna o poveste” atunci cand urca pe scena si sa isi personalizeze discursurile de acceptare a premiilor. Extinderea dimensiunii oratorice a galei a parut ca a fost apreciata de publicul prezent in Union Station, dar ramane de vazut daca a fost si pe placul telespectatorilor, in contextul in care audienta galei Oscar a scazut constant in ultimii ani.

Surprizele si premierele nu au lipsit din programul galei de duminica seara.

Astfel, rasturnand pronosticurile specialistilor, britanicul Anthony Hopkins a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor principal – devenind totodata cel mai varstnic castigator din categoriile de interpretare – gratie rolului unui octogenar care se lupta cu efectele dementei in filmul „The Father”. Reprezentantii presei de specialitate se asteptau ca acest premiu sa fie atribuit postum actorului Chadwick Boseman, decedat anul trecut, pentru ultimul rol al sau, jucat in filmul „Ma Rainey’s Black Bottom”.

Cineasta chineza Chloe Zhao, care locuieste de multi ani in Statele Unite, a castigat premiul Oscar pentru regie cu filmul „Nomadland”, devenind prima femeie asiatica si doar cea de-a doua femeie din istorie care obtine acest trofeu – dupa Kathryn Bigelow pentru „The Hurt Locker”.

Chloe Zhao a spus ca filmarile de la „Nomadland”, un film despre o comunitate de americani care traiesc in stil nomad, locuind si deplasandu-se in rulote in partea de vest a Statelor Unite, a reprezentat pentru ea „o calatorie nebuneasca si unica in viata”. Cineasta chineza a vorbit in discursul ei despre copilaria petrecuta in China, unde a fost invatata sa creada ca „oamenii, la nastere, sunt in mod natural buni”.

„Acest premiu este pentru toti aceia care au credinta si curajul de a se agata de bunatatea din ei… si de bunatatea din ceilalti”, a adaugat ea.

Protagonista filmului „Nomadland”, Frances McDormand, a castigat cel de-al treilea Oscar din cariera sa, intrand astfel intr-un club extrem de select, din care fac parte doar sapte artisti. Ea a castigat precedentele sale doua trofee pentru filmele „Fargo” si „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

Youn Yuh-jung, in varsta de 73 de ani, a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar pentru interpretarea unei bunici neconformiste in filmul „Minari”, o drama despre imigratie. Ea a devenit astfel prima actrita din Coreea de Sud care a castigat un premiu Oscar.

Britanicul Daniel Kaluuya, un artist de culoare, a fost desemnat cel mai bun actor in rol secundar pentru interpretarea activistului Fred Hampton, lider al miscarii pentru drepturi civile Black Panther din anii 1960, in filmul „Judas and the Black Messiah”.

Filmul „Soul”, prima productie a studioului Pixar care a inclus un personaj principal de culoare, a castigat Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj animat.

Comedia daneza cu accente dark „Another Round” s-a impus la categoria „cel mai bun lungmetraj international”, la care a fost nominalizat si documentarul romanesc „colectiv”, de Alexander Nanau. Regizorul filmului castigator, Thomas Vinterberg, vizibil emotionat, a dedicat acest trofeu fiicei sale, care a murit intr-un accident de automobil la doar cateva zile dupa inceputul filmarilor.

„Promising Young Woman”, o drama despre razbunare inspirata de miscarea #MeToo, a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, atribuit cineastei britanice Emerald Fennell, care este si regizoarea peliculei. Dramaturgul si scriitorul francez Florian Zeller a fost recompensat cu Oscarul pentru scenariu adaptat pentru filmul „The Father”.

„My Octopus Teacher” s-a impus la categoria „cel mai bun lungmetraj documentar”, la care a fost nominalizat si filmul romanesc „colectiv”, regizat de Alexander Nanau.

Alaturi de „The Father” (actor in rol principal si scenariu adaptat), si alte filme au castigat cate doua trofee: „Judas and the Black Messiah” (actor in rol secundar si cel mai bun cantec original – „Fight For You”, interpretat de H.E.R.), „Sound of Metal” (cel mai bun montaj si cel mai bun sunet), „Mank” (cea mai buna scenografie si cea mai buna imagine), „Soul” (cel mai bun lungmetraj animat si cea mai buna coloana sonora), „Ma Rainey’s Black Bottom” (machiaj/coafura si costume).