Oreste Teodorescu: Un pericol mortal pandeste Occidentul

772

Probabil lectia fundamentala a democratiei autentice a fost atat de grea, incat noi am preferat sa mimam ca o intelegem, fara sa reusim sa o punem in pagina asa cum ar fi trebuit. Regula de aur a capitalismului ca fundament al civilizatiei europene postuleaza dreptul fiecaruia de a trai o viata decenta, chiar de a se imbogati, insa nu prin jefuirea semenilor ci prin creativitate, munca si respect fata de lege.

Desigur, sistemul occidental este departe de a fi perfect, insa pana acum istoria nu ne ofera vreun alt exemplu de progres si civilizatie sustenabile pentru categorii atat de variate din punct de vedere social si economic. Sa nu uitam totusi ca marile salturi in evolutia colectiva sunt produsele lumii libere, occidentale: electricitatea, Internetul, autovehiculele, vaccinurile, aliantele si guvernanta globala, marile tratate internationale si cele mai importante conventii, au fost gandite si realizate de catre mintile libere ale Vestului.

Loading...

Marii detractori ai modelului occidental, Rusia, China, dictaturile din Orientul Milociu sau regimurile militare din America Centrala beneficiaza din plin de produsele cu valoare inalta ale capitalismului, insa incearca de aproape un secol sa demoleze fundatia lumii libere, oferind in schimb falsa impresie ca economia supusa deciziei unilateral politice functioneaza mai just si chiar mai eficient!

Asta incearca China de vreo doua decenii, si in mod bizar, pare ca reuseste sa convinga din ce in ce mai multa lume. Parintii fondatori ai Statelor Unite, marii ganditori iluministi au sustinut cu tarie ca succesul si prosperitatea unei civilizatii depind de capacitatea sistemica de a tine prostii departe de decizie, fiindca doar asa, cei inteligenti, determinati si creativi sa poata trage dupa ei societatea, inclusiv pe idiotii utili sau inutili din randurile ei.

Putem trage de aici concluzia ca daca lasam dobitocii sa ne conduca, in scurt timp, se naruie totul, iar din pacate, putem constata ca elitele au fost inlocuite de grupuri de obedienti, fara nici o perspectiva, fara nici o solutie…Vedem cum peste tot, in jurul nostru, dar mai ales in propriul sistem, se degradeaza dramatic insasi calitatea si nivelul de competenta al liderilor.

Cum altfel am putea intelege diferentele uluitoare de calitate intelectuala si morala dintre Washington si Trump, dintre Churchill si Johnson sau dintre Nicolae Iorga si Dancila. Fokuyama cu a lui gresita predictie a sfarsitului comunismului, a condus Occidentul, mai ales dupa Revolutionarul an 1989 la o abordare gresita a marilor jocuri geopolitice. Eroarea fundamentala de decizie a fost convingerea occidentalilor ca daca va creste nivelul de trai si confortul individual in fostele tari socialiste, automat toata lumea va imbratisa modelul capitalist ca pe singura garantie a libertatii si demnitatii.

Au trecut trei decenii de atunci si noi inca nu putem intelege la scara mare ca bunastarea si bogatia se obtin prin spirit intreprinzator, perseverenta, imaginatie si creativitate, nu doar prin coruptie, jaf, ticalosie. Asta a fost din pacate singurul exemplu de succes oferit de oligarhia post comunista. In Romania s-au imbogatit cu peste masura doar hotii si coruptii protejati politic. Marele secret pastrat cu strasnicie de politrucii de inspiratie bolsevica a fost crearea unei mase critice de imbecili care prin efectul majoritatii sa isi piata impuna ideile irationale, distropice si fundamentaliste creand senzatia egalitatii intre prost si destept, intre lenes si harnic, intre competent si analfabet functional.

Daca occidentalii vor refuza sa inteleaga ca Razboiul Rece nu s-a terminat in 1989, ca Rusia si China nu au abandonat ideea distrugerii din temelii a civilizatiei occidentale, ca mentalitatea fostelor tari comuniste nu s-a schimbat radical nici pana astazi, se vor confrunta repede cu un faliment de proportii! Astazi Revolutia lui Trotsky si Lenin continua prin anticapitalisti, antivaccinisti, conspirationisti, militanti violenti, gen Antifa, Vestele Galbene, etc.

Vremurile pe care le traim sunt hotaratoare cu privire la viitorul global, iar daca noua administratie Biden se va lasa sedusa de persuasiunea Chinei si de ideea ca Navalnii poate fi mai occidental ca Putin, atunci putem fi martorii declinului modelului occidental al lumii libere dar responsabile…Noi astia, care am trait sub comunism suntem singurii care inteleg pericolul mortal al unei societati imbecilizate conduse cu mana forte de un grup restrans de oameni inteligenti, dar fara caracter, morala si Spiritualitate.