Oreste Teodorescu: „Le atrag atenția liderilor partidelor guvernamentale ca Timpul nu este deloc aliatul lor. Așteptăm de prea multa vreme renașterea socio-economică”

87

Oreste Teodorescu publica pe pagina personala de Facebook analiză intitulată: „Misiunea Dreptei Românești: marile riscuri și provocări ale guvernării”.

„Au trecut peste trei decenii de când România a pășit timid pe calea democrației parlamentare și a economiei libere de piața! O statistica a INS ne arata progresul tranziției de la comunism la capitalism și aici concluziile sunt cu adevărat triste, chiar revoltătoare: din 1990 pana in 2000, am avut o creștere economică multianuală de sub un procent, un succes al privatizării sub 15 % și cu o medie de 3 milioane de romani plecați in străinătate in căutarea unei vieți mai bune! Următorii 10 ani au adus o extrem de mică îmbunătățire: 1.25% creștere economică, 20 % succes in privatizare si încă 1,5 milioane de romani care prefera diaspora! Concluzia după 3 decenii nu este deloc încurajatoare, societatea românească stagnează, cu tendințe de compromitere quasi totala a sistemelor de educație, sănătate, investiții majore și mai ales fără un model civilizațional al capitalismului românesc. Ne lipsește cu desăvârșire un proiect national menit sa clarifice raportul onest dintre stat și cetățean! Cu alte cuvinte, resimtim din plin lipsa unui contract social între politic și națiune.

Loading...

Cetățeanului roman ii lipsește astăzi minimul sentiment de siguranța și apartenta la un sistem social sustenabil, iar misiunea închiderii tranziției și definirii noii paradigme Economico-politice le revine partidelor din actul guvernantal, însă persista întrebarea, dacă liderii Pnl, Usr Plus și UDMR înțeleg exact ce au de făcut, sau mai bine spus dacă au cu adevărat voința unui amplu program de reforma, chiar resetare a instituțiilor statului și mai ales transparentizarii cheltuielilor publice!

In principiu sunt un mare optimist și un idealist incurabil, însă o ceva mai atenta analiza a orientărilor doctrinare și geopolitice ale celor trei partide, ma face sa gândesc mult mai precaut și chiar neîncrezător!

Profesorul universitar Adrian Ciocănea, care a participat activ la coordonarea programelor de guvernare ale PNL in ultimii 20 de ani are o anamneza perfecta: “ În ultimii zece ani s-a accentuat un proces puțin observat: intelectualii angajați au părăsit, sau au fost înlăturați din pozițiile de decizie ale partidelor de centru-dreapta. Inițiatorii și beneficiarii acestui proces au fost activiștii politici, așezați între birocrația de stat și societatea civilă. Acesta este un motiv important pentru care, de la aderarea României la UE, partidele – și mai ales cele de centru-dreapta – nu au mai putut propune societății nici un proiect național, lipsindu-le tocmai componenta creativă, sau mai precis, viziunea. La adăpostul democrației reprezentative, partidele politice mainstream au considerat că activismul ține loc de proiect politic epuizându-și capitalul de încredere în societate. “ (A doua tranziție în România. Riscurile Partidului Național Liberal/ contributors.ro)

Dreapta românească renăscuta după 50 de ani de dictatura comunista, la fel ca in toate țările membre ale Pactului de la Varșovia, a fost compusă din activiștii și tehnocrații fostului regim. Consecință a fost ca in piramida funcționabilitatii noului sistem de după 1989 singurii beneficiari au fost tovarășii transformați doar in forma in domni. Unii lideri, chiar au încercat sa retrezeasca principiile liberalismului și conservatorismului istoric, construind o doctrina neo liberală, dar au fost repede excluși de corifeii noii Puteri. Si socialiștii, născuți din trunchiul FSN, urmașul PCR au construit teoretic doctrina modernă de Stânga europeană, dar au avut lideri și decizii oligarhice, care au instaurat capitalismul de cumetrie și au întărit statul mafiot! Citez din nou din profesorul Ciocănea: “De altfel, conceptul de etică a economiei de piață nu există nici acum în retorica politică autohtonă. Astăzi, PNL poate continua proiectul capitalist având ca partener USR-Plus. Colaborarea cu aceste partide, însă, este condiționată de capacitatea de a furniza un proiect comun, nu doar un program de guvernare. Este puțin probabil ca USR-Plus să își inhibe pornirea de a prelua rolul PNL, ca partid de centru-dreapta. În acest context, PNL va trebui să depășească starea de partid țintă și să revină în poziția de partid care furnizează permanent soluții pentru dezvoltarea sistemului socio-economic. “

Revenind la misiunea Dreptei in acest ciclu electoral de 4 ani și anume Redresarea și Reziliență economică a României, este mai mult decât necesară o cristalizare a principalelor predicate de guvernanta, in lipsa cărora putem afirma ca ne vom afla in cronica unui eșec anunțat! Primul ar fi redefinirea adiminstrativ teriotariala a țării, reforma și modernizarea instituțiilor, descentralizare și investiții in infrastructura. A doua linie directoare pe care guvernul e obligat sa o urmeze ar fi elaborarea unei noi filosofii economice bazate pe pilonii agreați de Comisia Europeană: inteligenta artificiala, energie verde, agricultura și mediu ecologice, planificare și prioritizare a marilor investiții.

Dacă nu vor dori sa ia calea PNT-CD- ului și cada in irelevanta, partidele axei guvernamentale, Pnl, Usr Plus și Udmr trebuie sa livreze in următorii patru ani:

  1. Reprofesionalizarea sistemului bugetar
  2. Eficientizarea economiei prin eliminarea corupției și o fiscalizare supla
  3. Transparentizare și dialog permanent cu societatea civilă.
  4. Cristalizarea doctrinara între conservatorism și progresism.

Vreau sa le atrag atenția liderilor partidelor guvernamentale ca Timpul nu este deloc aliatul lor. Așteptăm de prea multa vreme renașterea socio-economică, ei au promis in campanie ca sunt capabil de Modernizarea României, așa ca dacă nu livrează substanțial și la timp, vor dispărea la următorul ciclu electoral”.