Oreste Teodorescu, la Jocuri de putere, despre coronavirus: „Trebuie sa respectam neaparat deciziile autoritatilor pentru a limita consecintele”

Jurnalistul Oreste Teodorescu dedica emisiunea din aceasta seara ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea Plus, epidemiei de COVID 19.

„Diseara la Jocuri de putere:

Loading...

Romania in pericol de epidemie cu Coronavirus! Cateva date pe care ar trebui sa le cunoastem si sa le intelegem cu totii!

  • Viralitatea Covid 19 este de 2,2; Adica fiecare bolnav infecteaza in medie 2,2 persoane.
  • Durata de incubatie e in medie 5,2 zile (12 zile, cu un interval de incredere 95%). Adica daca nu se prezinta simptome in doua saptamani dupa un eventual contact sau calatorie in zona infectata, inseamna ca ne aflam in zona de siguranta
  • Mortalitatea in cazul acestui virus este de de 15% pentru cei peste 80 de ani si de 8% intre 70 si 80 de ani.
  • 80% din cazuri sunt benigne adica nu necesita internarea la spital. Contagiozitatea e in general corelata cu gravitatea simptomelor; adica un contact prelungit cu cineva bolnav creste probabilitatea de a fi infectat. Daca treci pe strada pe langa un bolnav, probabilitatea este egala cu zero

Exista patru stadii ale evolutiei Covid 19:

  • Stadiul 1: intrarea virusului intr-un biotop; scopul in aceasta faza este impiedicarea intrarii virusului.
  • Stadiul 2: difuzarea virusului; scopul e limitarea raspandirii virusului.
  • Stadiul 3: epidemie; scopul este limitarea consecintelor epidemiei si salvarea cat mai multor vieti.
  • Stadiul 4: revenirea la normal

In Romania ne aflam inca in stadiul 1 de evolutie a Covid 19, dar datele arata ca se va trece rapid la stadiul 2 si in ciuda optimismului autoritatilor, trebuie sa tinem cont ca spitalele noastre nu sunt pregatite sa faca fata unui aflux mare de pacienti.

Concluzia autoritatilor din tarile afectate de teribilul virus gripal esta ca trebuie sa respectam neaparat deciziile autoritatilor pentru a limita consecintele aceste crize sanitare si pentru a-i proteja pe cei dragi.

Cat de pregatita este Romania pentru a gestiona acest caz, care sunt implicatiile economice, sociale si politice, ce masuri urgente se impun pentru securizarea frontierelor si depistarea rapida a celor infectati sunt doar cateva intrebari la care vom Raspunde alaturi de Ion M Ionita, Valentin Ionescu, Viorel Badea (presedinte PNL Diaspora si Andrei Baciu, secretar de stat, Ministerul Sanatatii

Transparenta face diferenta