Oreste Teodorescu dezvaluie cine castiga dupa ce Guvernul Orban a cazut!

13

Jurnalistul Oreste Teodorescu publica pe pagina personala de facebook o analiza legata de viitorul politic al tarii noastre in contextul motiunii de cenzura.

„Ce se intampla daca motiunea trece/pica…o scurta analiza pe intelesul tuturor

Loading...

Sa mergem pe scenariul ca motiunea trece in Parlament, pai in acest caz, castigatorii sunt cei de la PSD si UDMR, singurii care se temeau ca dracul de tamaie de alegerile locale in doua tururi, intrucat riscau sa piarda un numar mare de primari, iar o alianta PNL-USR-PMP ar spulbera-o rusinos pe Gabriela Firea aka Ciuma Roz a Capitalei! Acelasi lucru s-ar fi intamplat in zonele controlate de UDMR… Trendul si oferta celor trei partide in care sunt si candidati de etnie maghiara, i-ar fi inecat corabiile lui Kelem Hunor.

Castigator este si presedintele Klaus Iohannis, al carui proiect legat de alegerile anticipate ar intra in a doua etapa. Declansarea anticipatelor favorizeaza obtinerea unui numar mai mare de mandate parlamentare pentru PNL si USR si cu siguranta mai putine pentru PSD. Pro Romania nu va trece pragul electoral, iar pentru UDMR, ALDE situatie va fi incerta.

Daca guvernul Orban pica, in mod cert nu se mai pot organiza alegeri in doua tururi si acest lucru trebuie bine inteles. E simplu, cabinetul si -a asumat raspunderea, adica a depus mandatele pe masa in fata Parlamentului pe Legea alegerilor primarilor in doua tururi de scrutin. Asadar, in aceasta situatie, alianta USR-Plus nu se poate simti confortabil! Nefiind organizati bine in teritoriu, fiind intr-o cearta interna meschina pe functii si pozitii, nu vor castiga prea multe mandate de primari in rural si urbanul mic! Aceasta le va scadea forta de negociere cu PNL in configurarea noului guvern instalat dupa alegeri.

Si acum sa vedem ce se va intampla daca motiunea de cenzura pica! Evident, intra in linie dreapta modificarea legii alesilor locali in doua tururi! Ea va fi atacata la CCR, dar cabinetului Orban ii revine si varianta unei ordonante de urgenta, care nu poate fi atacata decat de avocatul poporului, dar fara sansa intrucat este perfect in interesul alegatorului, nu in detrimentul sau!

Guvernul va functiona insa pana la alegerile la termen intr-o fragilitate parlamentara, fiind fortat sa se erodeze si automat sa piarda din capitalul de incredere electoral. Mediul de afaceri va fi prudent, iar criza politica nu va ajuta cu nimic bunastarea cetateanului! Lumea s-a cam plictisit de mult zgomot pentru nimic, iar Romania are nevoie de coerenta si coeziune pentru a incepe lungul proces al normalizarii”, scrie Oreste.