Oreste Teodorescu, despre programul PSD de guvernare: „Ne propune revenirea la centralizarea si apoi redistribuirea saraciei”

41

Jurnalistul Oreste Teodorescu, realizator al emisiunii Jocuri de Putere, a subliniat importanta alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie si a atras atentia ca batalia politica se da intre PNL si PSD, paradigma economica fiind poate cea mai importanta in cazul acestui scrutin electoral.

„PSD-ul ne propune revenirea la centralizarea si apoi redistribuirea saraciei, reparatiilor inutile, spoirii la nesfarsit a unei infrastructuri depasite, cu alte cuvinte o noua, dar la fel de ruginita ancorare in trecut! Ei bine, liberalii isi propun tocmai sa profite la maximum de toate oportunitatile oferite de partenerii europeni concentrand efortul modernizarii si redresarii tarii prin investitii masive, reusind marirea puterii de cumparare si cresterea consumului, fara sa genereze inflatie sau sa mareasca deficitul si asa crescut din cauza coronavirusului”, a subliniat Oreste.

Loading...

Unul dintre elementele-cheie ale dezvoltarii Romaniei, scos in relief de Oreste, este reprezentat de suma pe care o pune la dispozitie UE pentru Romania, un sprijin in cuantum de 80 de miliarde de euro.

In acest context, Oreste a avertizat ca Romania ar putea pierde respectivul sprijin in cazul in care PSD ar castiga parlamentarele, intrucat partidul cu pricina a facut „toate eforturile de a rupe puntile de comunicare cu Parlamentul European, practicand eminamente o retorica populista si profund iliberala”.

Analiza completa a jurnalistului:

„Data de 6 decembrie reprezinta pentru noi toti un punct de cotitura, fie revenim prafuiti intr-un trecut obscur, dominat de coruptie, clientelism prin care pesedistii ne vor consuma toate resursele pe redistribuirea “echitabila” a saraciei, fie vom face pasi increzatori spre un viitor stabil al dezvoltarii durabile daca vom investi cu incredere in viziunea liberala. Diferenta fundamentala de optica politica dintre cele doua mari partide care isi disputa majoritatea in viitorul Parlament consta in primul rand in viziunea asupra economiei nationale.

Pentru soldatii lui Ciolacu nu conteaza investitiile strategice si absorbirea fondurilor europene, nereusind sa iasa din paradigma depasita a condamnatului penal Valcov, care pune accentul pe consum, prin cresterea deficitului bugetar. Programul de guvernare prezentat de pesedisti a fost deja practicat de Grindeanu, Tudose si Viorica Dancila, intr-o perioada fericita de crestere economica, fara marile provocari ale pandemiei si contractiilor economice, lasand tara cu un deficit inexplicabil.

Fiind absolut incapabil sa gaseasca proiecte pentru absorbtia fondurilor europene in cuantum de 80 de miliarde euro, prin bugetul multianual si Mecanismul de redresare si rezilienta, PSD-ul ne propune revenirea la centralizarea si apoi redistribuirea saraciei, reparatiilor inutile, spoirii la nesfarsit a unei infrastructuri depasite, cu alte cuvinte o noua, dar la fel de ruginita ancorare in trecut! Ei bine, liberalii isi propun tocmai sa profite la maximum de toate oportunitatile oferite de partenerii europeni concentrand efortul modernizarii si redresarii tarii prin investitii masive, reusind marirea puterii de cumparare si cresterea consumului, fara sa genereze inflatie sau sa mareasca deficitul si asa crescut din cauza coronavirusului.

In timp ce PSD a facut toate eforturile de a rupe puntile de comunicare cu Parlamentul European, practicand eminamente o retorica populista si profund iliberala, presedintele Klaus Iohannis a negociat la Bruxelles 80 miliarde euro – cel mai mare pachet de fonduri europene pentru investitii si dezvoltarea Romaniei, iar Guvernul PNL a inceput deja reformele necesare cresterii masive a ratei de absorbtie, pentru a putea folosi la maximum toate fondurile alocate propunand ca in urmatorii patru ani sa directioneze 33,5 miliarde euro prin Mecanismul pentru Redresare si Rezilienta pentru reforme structurale si investitii esentiale pentru recuperarea cresterii economice, 26,8 miliarde euro pentru dezvoltare si investitii prin Politica de Coeziune; 18,76 miliarde euro pentru agricultura, din care 12,3 miliarde euro – plati directe; 4 miliarde euro in cadrul Programului SURE pentru finantarea masurilor de sprijin pentru angajati si companii si 5 miliarde euro prin programele de finantare de la BEI, BERD si Banca Mondiala.

Duminica ultimului tur de scrutin al alegerilor parlamentare va fi de fapt campul de lupta in care se vor confrunta cele doua mari proiecte politice. Un model invechit, lipsit de energie si viziune practicat mediocru de PSD si o propunere ambitioasa, moderna si pragmatica gandita strategic de liberali. Tu vei alege, insa ar fi bine sa intelegi cum totul se circumscrie raportului cauza-efect! Traim in prezent alegerile facute in trecut, iar viitorul nu poate depinde decat de deciziile pe care le luam in prezent! E simplu!!!”, arata podul.ro.