OMS trage un semnal de alarma asupra vaccinului rusesc. Doar trei tari au vaccinuri in teste avansate

19

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a primit cu prudenta vestea ca Rusia a inregistrat primul vaccin impotriva COVID-19 si a semnalat ca acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie sa urmeze etapele de precalificare si evaluare stabilite de aceasta organizatie, relateaza agentiile Reuters si EFE.

Presedintele Vladimir Putin a anuntat marti ca Rusia este prima tara din lume care a autorizat un vaccin impotriva COVID-19, dupa mai putin de doua luni de teste clinice pe oameni.

Loading...

Vaccinul rusesc nu se numara printre cele sase semnalate saptamana trecuta de OMS ca fiind cele mai avansate in procesul testelor clinice. Dintre aceste sase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, doua sunt americane (cele ale companiilor Pfizer si Moderna) si cel de-al saselea este dezvoltat de AstraZeneca in colaborare cu Universitatea Oxford.

”Accelerarea progreselor nu trebuie sa insemne compromisuri fata de siguranta”, a declarat dupa anuntul presedintelui rus purtatorul de cuvant al OMS, Tarik Jasarevic. ”Suntem in contact cu autoritatile sanitare ruse si avem discutii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricarui vaccin include analiza si evaluarea riguroasa a datelor obligatorii privind siguranta si eficacitatea”, a explicat el.

Potrivit presedintelui Putin, vaccinul rusesc este eficace, a trecut toate probele necesare si permite dezvoltarea unei ”imunitati stabile” fata de COVID-19, liderul de la Kremlin afirmand de asemenea ca fiica sa si l-a injectat.

Potrivit directorului fondului suveran rus RDIF implicat in proiect, Kirill Dmitriev, peste 20 de tari au precomandat circa un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pietele externe va avea denumirea ”Sputnik V”, nume ce aminteste de primul satelit lansat pe orbita, si inceputul productiei industriale este preconizat pentru luna septembrie.