Oligarhul Vlad Plahotniuc, inculpat in Rusia. Este acuzat de contrabanda cu droguri

8

Oligarhul Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, este acuzat de organizarea unei retele infractionale si contrabanda cu droguri, anunta Ministerului rus de Interne. „Anchetatorii Departamentului Investigatii al Ministerului rus de Interne i-au pus sub acuzare, in absenta, pe fostul presedinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, si pe fostul deputat PD, sportivul Constantin tutu, persoana sa de incredere”, a indicat miercuri purtatoarea de cuvânt a Ministerului de Interne rus, Irina Volk, citata de TASS si Vzgliad, informeaza Agerpres.

Loading...

Plahotniuc si Tutu sunt acuzati de organizarea unei retele infractionale, conform alineatelor 1 si 2 ale articolului 210 din Codul Penal al Federatiei Ruse, precum si in 28 de cazuri de contrabanda si vânzare de stupefiante in cantitati deosebit de mari, potrivit aceluiasi comunicat.

Potrivit anchetatorilor rusi, Vlad Plahotniuc ar fi fost implicat in livrarile de hasis marocan in Rusia prin Spania, el riscând inchisoarea pe viata.

Surse din Ministerul rus de Interne au declarat portalului Rbc.ru ca fostul lider democrat moldovean figureaza intr-un dosar penal privind organizarea unei retele infractionale care stabilise un canal de livrare de hasis din Africa de Nord, tranzitând Uniunea Europeana catre tarile CSI.

in afara de contrabanda cu droguri, Plahotniuc este acuzat in Rusia si intr-un alt dosar pentru operatiuni valutare ilegale in proportii deosebit de mari.

intr-un mesaj postat pe o retea de socializare, Vlad Plahotniuc a anuntat luni ca renunta la functia de presedinte al Partidului Democrat pentru ca formatiunea „sa poata evolua cât mai activ si profesionist in opozitie”, dar a indicat ca ramâne deputat in parlamentul de la Chisinau.

Anterior, ministrul de interne moldovean, Andrei Nastase, ceruse Procuraturii Generale ridicarea imunitatii parlamentare a deputatului Vlad Plahotniuc si trimiterea lui in judecata „pentru uzurparea puterii in stat”.