Oficial BNR: Cel mai scump credit din Uniunea Europeana se gaseste in Romania

11

Cel mai scump credit din Uniunea Europeana se gaseste in Romania din cauza ca avem un grad de intermediere scazut, iar profitul se face din marja, a afirmat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

Loading...

„Chiar daca dobanzile sunt mici, iata ca in bancile romanesti sunt mai multi bani decat e cererea. Oferta e mai mare decat e cererea. si totusi dobanda este mare. Din ce cauza? Are un grafic domnul director al ARB pe care l-a aratat la multe conferinte cu intermedierea in Romania. Intermedierea inseamna un raport intre creditul privat acordat companiilor si populatiei si PIB. Raportul acesta intre creditul privat si PIB se numeste intermediere financiara. Se fac niste socoteli in lumea asta si pe continentul nostru. Media europeana e la 100 si ceva la suta. Foarte multe tari discuta de intermedieri de 150-200%. Elvetia are vreo 300% rata intermedierii. si noi pe ultimul loc din Uniunea Europeana, locul 28, suntem cu 26% grad de intermediere. Cu 26% intermediere nu putem sa avem, nu de cinci ori mai mare dobanda, cum spun unii, dar avem in continuare cea mai mare dobanda la credite din Uniunea Europeana. Deci cel mai scump credit din Uniunea Europeana se gaseste in Romania”, a spus Adrian Vasilescu.

El a precizat ca in aceste conditii este normal ca firmele sa se duca sa se imprumute in afara tarii, iar unele companii sa apeleze la imprumuturile actionarilor.

Adrian Vasilescu a explicat ca Romania are cel mai scump credit pentru ca pretul creditului se face pe marja si nu pe volum.

„Daca tot are omul nevoie, la noi in tara, de un credit bancar, ca este din segmentul populatie, ca este din segmentul companiilor, are nevoie se duce la banca si ia creditul si plateste. Creditul nu poate fi mai ieftin in Romania pentru ca la noi castigul este in marja, nu in dever. 26%, cea mai mica intermediere din Uniunea Europeana, inseamna imposibilitatea de a apela pe castigul in dever. Ramane solutia marja. Cu ea mergem inainte inca o vreme de acum incolo pentru ca perspectivele nu sunt foarte luminoase”, a mai spus Adrian Vasilescu.

La randul sau, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, a mentionat ca Romania nu are cea mai mare dobanda la credite din Uniunea Europeana si ca depinde de produse si de valuta.

Adrian Vasilescu a precizat ca s-a referit la credit in ansamblul sau si nu la un anumit tip de credit.