Noi masuri anuntate de autoritati: Toate mall-urile se inchid! Ce se intampla dupa ora 10 in Romania

Autoritatile au anuntat sambata seara masuri mult mai restrictive decat cele adoptate pana acum, in incercarea de a limita raspandirea epidemiei de coronavirus cu care se confrunta Romania.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat sambata seara, in timpul unei conferintei de presa, ca in Romania nu avem raspandire comunitara extinsa. Ministrul spune ca masurile au fost luate pentru limitarea expunerii populatiei. Acestea au fost luate de Inspectoratul de Urgenta, insa au fost aprobate de Lodovic Orban si de Guvern, ajungand de asemenea si la Klaus Iohannis.

Loading...

Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta – CNSSU a anuntat sambata masura prin care se suspenda temporar activitatea in cabinetele de medicina dentara. Prin exceptie, sunt permise interventiile stomatologice de urgenta. Masura se aplica incepand cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora Romaniei.

Suplimentar, se suspenda temporar activitatile de comercializare cu amanuntul, a produselor si serviciilor, in centrele comerciale in care-si desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu exceptia vanzarii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice si a serviciilor de curatatorie.

Masura se aplica incepand cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora Romaniei.

Circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei se efectueaza numai cu respectarea masurilor generale de prevenire a raspandirii COVID-19 si evitarea formarii oricarui grup de persoane.

Prin formarea unui grup de persoane se intelege alaturarea unui numar mai mare de 3 persoane care nu locuiesc impreuna.

in intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomanda ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
e) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.
Intervalul orar 22.00 – 06.00

in intervalul orar 22.00 – 06.00, circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa numai pentru motivele prezentate mai sus.

Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.

Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.

Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda nume si prenume, data nasterii, adresa locuintei/ gospodariei/ locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.

Masura se aplica incepand cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora Romaniei.

Se interzice intrarea pe teritoriul Romaniei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetatenilor straini si apatrizilor, cu exceptia situatiei in care acestia tranziteaza teritoriul Romaniei, pe culoare de tranzit, organizate prin intelegeri cu statele vecine.

Prin exceptie, este permisa intrarea pe teritoriul Romaniei a cetatenilor straini si apatrizilor care fac parte din urmatoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetatenilor romani;

b) sunt membri de familie ai cetatenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene, cu rezidenta in Romania;

c) sunt persoane care poseda o viza de lunga sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritatile romane potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritatile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizatiilor internationale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri in tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordarii protectiei consulare;

g) sunt pasageri care calatoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protectie internationala sau din alte motive umanitare.

(3) Masura se aplica incepand cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora Romaniei.

Persoanele izolate la domiciliu, ca masura de prevenire a raspandirii COVID-19, care parasesc locatia in care acestea au fost plasate, fara aprobarea autoritatilor competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate si sunt conduse de fortele de ordine publica si plasate in carantina institutionalizata, sub paza.

Persoanele carantinate, ca masura de prevenire a raspandirii COVID-19, care parasesc locatia in care acestea au fost plasate, fara aprobarea autoritatilor competente, sunt carantinate pentru o noua perioada de 14 zile.
Masuri pentru varstnici

Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa identifice si sa tina evidenta persoanelor in varsta de peste 65 de ani, fara sustinatori sau alta forma de ajutor, si sa asigure sprijin acestora in vederea minimalizarii expunerii lor in afara locuintelor.

Evidentele se actualizeaza si se raporteaza saptamanal la centrul judetean/ al municipiului Bucuresti de coordonare si conducere a interventiei. Comitetele locale, judetene si al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta identifica modalitati de sprijin pentru batrani.

Romania a intrat intr-o faza in care avem o trasmitere intra comunitara, deci riscul sa avem o explozie a cazurilor de infectii cu coronavirus, fara adoptarea unor masuri drastice, este semnificativ,a declarat medicul Alexandru Rafila

Desi au fost practic somati sa ramana in case si sa evite orice fel de deplasari care nu sunt absolut necesare, sambata strazile si parcurile, dar si padurile erau pline de oameni care au iesit sa se relaxeze, profitand de vremea frumoasa de afara.

In conditiile in care romanii nu se arata a fi constienti de pericolul major la care se expun, teama factorilor de raspundere cu privire a repetarea scenariului negru din Italia si in tara noastra incepe sa fie din ce in ce mai justificata.

Trebuie amintit faptul ca in tara noastra a fost declarata Stare de urgenta, iar autoritatile pot adopta inclusiv masuri care ar putea limita unele drepturi civile.

Numarul crescut de infectari cu coronavirus din ultimele 24 de ore reprezinta un semnal de alarma asupra faptului ca transmiterea intra comunitara este o realitate, a avertizat sambata secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan.

”Daca cresterile de 15 – 20 cazuri s-au mentinut constante pana acum, o crestere de 60 de cazuri arata o tendinta de a se augmenta fenomenul, ceea ce nu e de bun augur.

Dar un rezervor interior de coronavirus in Romania exista, este evident ca a venit din vestul Europei, a putut fi controlata partial, dar cei care l-au adus, prin contactele pe care le au cu cei cunoscusi, il raspandesc.

Cu cat populatia are intelegere mai mare, cu atat va fi mai bine controlata infectia”, a adaugat el.

Transparenta face diferenta