Nicusor Dan ii da in judecata pe bucuresteni! Locatarii au ajuns la capatul rabdarii, fiind tarati prin tribunale de „Salvati Bucurestiul”

32

Candidatul declarat la Primaria Generala, Nicusor Dan, a ajuns sa cheme in judecata locuitorii Capitalei. Pentru prima data in istorie un ONG, Asociatia Salvati Bucurestiul”, a dat in judecata 70 de proprietari persoane fizice, proprietari de apartamente intr-un bloc caruia Nicusor Dan vrea sa-i anuleze autorizatia de construire.

Loading...

Singura „vina” a locatarilor de pe Maria Rosetti 38 este ca si-au cumparat apartamente intr-un bloc ridicat si receptionat legal, acum mai bine de 5 ani. Acum trebui sa cheltuie banii si pe avocati.

In salile de judecata a Tribunalului Bucuresti are loc un proces cu totul neobisnuit. ONG-ul a chemat in judecata toti locatarii unui bloc din Bucuresti, pentru a anula autorizatia de construire a cladirii in care locuiesc. Locatarii blocului inca nu s-au dezmeticit! Multi dintre ei au crezut ca este eroare sau chiar o farsa.

„Am aflat de la cineva din bloc ca am fost dati cu totii in judecata. Am crezut ca nu vad bine atunci cand m-am uitat pe citatia la proces. M-a afectat foarte mult. Era sa fac infarct. De unde pana unde? Nu mai am alta casa. Nicusor Dan, care vrea sa ne lase fara case, a intrat in politica si vrea sa candideze si ca primar al Bucurestiului. Sa faca ce vrea el, dar nu pe nervii si sanatatea noastra, pentru ca suntem oameni in varsta“, ne-a declarat Ileana Constanta Damian, proprietara unui apartament din bloc. Ileana Damian a fost prim balerina si a ramas singura dupa decesul sotului, scrie cetateanul.net.

Asociatia “Salvati Bucurestiul” a chemat in judecata toti proprietarii de apartamente dupa ce a pierdut toate procesele de pana acum cu constructorul cladirii dintr-un bloc din Bucuresti (strada Maria Rosetti), astfel:

suspendarea autorizatie de construire (dosarul nr. 400/3/2013) – cererea a fost respinsa ca neintemeiata

cerere de ordonata presedintiala pentru sistarea lucrarilor de construire (dosarul nr. 628/300/2013) respinsa ca neintemeiata;

Dosarul nr. 30811/3/2014 al Tribunalului Bucuresti – Sectia a II-a Contencios administrativ si fiscal, prin care ASOCIATIA SALVATI BUCURESTIUL si respectiv ASOCIAŢIA PENTRU CONSERVAREA INTEGRATa A PATRIMONIULUI NATURAL ŞI CULTURAL au solicitat anularea Planului Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) pentru strada Maria Rosetti nr. 38 – actiune respinsa, in al doilea ciclu procesual.

Nicusor Dan i-a cerut judecatorului sa ii cheme la judecata si pe locatari

Urmare a respingerii actiunilor in instanta, blocul a fost construit in conditii legale, a fost receptionat si toate apartamentele au fost vandute. Dintre noii proprietari, o parte au avut cunostinta de procesele castigate de dezvoltator iar o alta parte nu au avut cunostinta de niciun proces, deoarece asociatiile controlate sau conduse de Nicusor Dan nu au notat procesle la Cartea Funciara.

Pe 11 ianuarie 2019, la mai bine de cinci ani de la receptia blocului, Nicusor Dan i-a cerut judecatorului sa introduca ca parati toti proprietarii de apartamente din bloc, intr-un al patrulea dosar, prin care Nicusor Dan cere anularea autorizatiei de construire. „Va rugam sa puneti in discutia partilor necesitatea introducerii in cauza a persoanelor indicate in tabel (n.r. anexat de Nicusor Dan) titulari ai drepului de proprietate sau ale altor drepturi reale asupra unitatilor care formeaza cladirea din strada Maria Rosetti nr. 38”, a scris Nicusor Dan in cererea depusa la Tribunal.
Locatarii: „Noi trebuie acum sa ne platim avocat. Ce cautam noi la tribunal?”

Actiunile asociatiilor coordonate de Nicusor Dan, singurul caz cunoscut in care niste ONG-uri (organisme care apara drepturi colective) ataca in instanta drepturile unor cetateni obisnuiti, au trezit revolta in randul locuitorilor.

„Am fost chemati nejustificat in acest proces, nu avem nici cea mai mica legatura cu problemele pe care le invoca Nicusor Dan. in momentul in care noi am cumparat apartamentele, nu era nimic in neregula, am verificat de la documentele blocului, pana la constructor, care este cel mai renumit din Bucuresti. in al doilea rand, blocul a pastrat fatada vechii cladiri interbelice, care era in paragina, era un focar de infectie. Acest imobil este un progres pentru aceasta zona. Dupa 5-6 ani de la construirea blocului, sa vii sa dai in judecata si sa spui ca am adus prejudiciu zonei este absurd. Actiunea in instanta, pe langa faptul ca e nefondata, ne pune pe noi intr-o situatie foarte neplacuta. Ne forteaza sa participam la ceva la care noi nu trebuie sa luam parte. Nu este in atributia ONG-ului lui Nicusor Dan sa cheme in judecata simpli cetateni, care si-au cumparat casele cu buna credinta”, au declarat locatarii contactati de reporterii Cetateanul.

Primarul sectorului 2, Mugur Toader, chemat la randul lui in instanta la randul lui si in acest dosar, s-a aratat surprins de faptul ca ONG-urile doresc acum sa se judece si cu cetatenii de rand. „Nu comentez fondul dosarului, deoarece Primaria este parte in proces. Nu mi se pare insa OK ca un ONG sa vrea sa se judece si cu simplii cetateni ai Capitalei, chiar daca legea ii da voie sa o faca”, ne-a spus primarul Sectorului 2.

Procesul are termen vineri, 25 octombrie, dar este probabil sa se mai prelungeasca, data fiind gerutatea de a cita legal cei peste 70 de proprietari.