Nicusor Dan, agent imobiliar al mafiei imobiliare! Cum ajung parcurile bucurestene o mina de aur de aproape trei miliarde de euro pentru rechinii imobiliari

129

Fostul candidat la Primaria Bucuresti, Nicusor Dan, s-a transformat in agentul imobiliar al mafiei imobiliare intr-o afacere care se apropie de trei miliarde de euro. Deputatul USR si activistul de mediu Nicusor Dan, presedinte al Asociatiei Salvati Bucurestiul (ASB), impreuna cu alti trei parlamentari USR, Mihai Gotiu, Allen Coliba, Cosma Lavinia, cu Adrian Dohotaru, un fost USR-ist ajuns acum la Prodemos, si cu trei parlamentari PSD, Florin Manole, Victor Cocos si Andrei Pop, a initiat o serie de modificari la Legea spatiilor verzi.

Loading...

Primariile vor fi obligate sa cumpere spatiile verzi retrocedate, in majoritatea lor covarsitoare in urma unor decizii controversate, catre mafia imobiliara. Totul sub umbrela generoasa a protejarii mediului sub care opereaza „panicarzii verzi”.

SCHEMA in trei pasi

Mafia imobiliara a retrocedarilor sta, de ani de zile, din postura de proprietar captiv, cu mana intinsa catre bugetele publice ale primariilor ca sa ii cumpere spatiile verzi retrocedate pe care a pus mana prin decizii dubioase si acte false ale unor primari.
Nicusor Dan si camarazii sai spun povestea emotionanta si cer public primariilor, printr-o lege modificata in complicitate a USR si PSD, sa cumpere spatiile verzi retrocedate.
in final, mafia imobiliara, captiva, deoarece primariile ii pot bloca autorizatiile de construire, primeste doarin Bucuresti aproape 3 miliarde de euro in schimbul spatiilor verzi retrocedate deseori ilegal.

Initial Nicusor Dan a sustinut public ca ar fi circa 200-300 hectare de spatii verzi retrocedate doar in Bucuresti iar factura s-ar ridica la cel putin 2-3 miliarde de euro.

Practic timp de doi-trei ani, intreg bugetul anual al Bucurestiului, despre care Gabriela Firea, actualul primar a spus deja ca este in faliment nedeclarat, ar trebui sa mearga doar catre rascumpararea spatiilor verzi ajunse la mafia retrocedarilor imobiliare.

La putin timp dupa aceasta estimare, intr-o discutie cu discoverproject.ro, Nicusor Dan a redus drastic suprafata spatiilor verzi retrocedate la doar 100 de hectare pe care primariile ar trebui sa plateasca numai 100 milioane de euro.

O asemenea imprecizie nu-i este deloc caracteristica presedintelui ASB, care este matematician de profesie.

Modificarile la Legea spatiilor verzi beneficiaza de sustinerea USR ca partid si au trecut prin Senat la sfarsitul anului trecut, fiind votata de toate formatiunile politice mai putin UDMR.

Acum se afla in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor cu sanse sa fie adoptate in aceasta sesiune parlamentara. Initiativa acestor modificari isi are originea la Asociatia a Peisagistilor din Romania, cea care a creionat proiectul de lege ajuns sa fie semnat de parlamentarii USR si PSD.

Diana Culescu, sefa acestei asociatii, sustine cu seninatate rascumpararea acestor spatii verzi de la mafia retrocedarilor imobiliare.

Reprezentantii primariilor sustin ca o astfel de lege le va baga in faliment, dupa ce acestea trec printr-o perioada financiara extrem de precara, nemaiavand bani pentru plata salariilor.

Nu acelasi lucru se va intampla cu beneficiarii.

Prima pe lista este o celebra doamna de 80 de ani fara chip, Maria Cocoru, careia i-au fost retrocedate circa 200 de hectare de teren in Bucuresti, din care zeci de hectare cu spatii verzi, de catre fostii primari ai Bucurestiului Adriean Videanu si Sorin Oprescu.

Practic Maria Cocoru ar trebui sa se afle printre miliardarii Romaniei si totusi nimeni nu stie cum arata si mai ales daca este o persoana reala.

Chiar in aceste zile Nicusor Dan, care si-a anuntat candidature la Primaria Capitalei, este agent imobiliar al octogenarei miliardare fara chip, presand public primaria sectorului 3 sa ii cumpere acesteia un hectar si jumatate din Parcul Brancusi ce i-a fost retrocedat pe semnatura lui Sorin Oprescu.

Robert Negoita, primarul sectorului 3, spune insa ca exista un dosar la DNA pe subiectul Maria Cocoru-Parcul Brancusi, pe motiv ca documentele prin care a fost pusa in posesie octogenara ar fi false.

Urmeaza sa fie platite din banii primariei alte 12 hectare din parcul IOR retrocedate catre aceeasi octogenara fara chip.

Confruntat cu posibilitatea ca primariile sa cumpere aceste spatii verzi de la mafia retrocedarilor, Nicusor Dan bate in retragere afirmand ba ca sunt erori in legea actuala a exproprierii, ba ca legea de modificare a spatiilor verzi, pe care o sustine, nu va fi adoptata prea curand, ba chiar ca ar avea probleme de constitutionalitate.

Nicusor Dan admite senin ca megaescrocheria de la Parcul Verdi se poate repeta la Parcul Brancusi.

Desi activeaza de peste 15 ani in activismul ecologic din Bucuresti, Nicusor Dan sustine ca nu stie cine se afla in spatele octogenarei miliardare, Maria Cocoru, pentru care a fost agent imobiliar.

O alta categorie de beneficiari ai modificarilor sustinute de USR, PSD si Nicusor Dan e reprezentata chiar de familii unor colegi de partid ai lui Nicusor Dan: tugui Florentiu, fost sef al Administratiei Domeniului Public Sector 4, si tugui Doina, parintii lui tugui Matei, consilier USR din Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

in extrasul de carte funciara de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) in care este mentionat Costica Costanda drept proprietar al Parcului Bordei este inscrisa o creanta de 8 milioane de euro a parintilor consilierului USR din CGMB impreuna cu alti oameni de afaceri.

Costanda, care a pierdut recent un proces de executare silita in Justitie in favoarea parintilor consilierului USR, poate solicita primariei sa-i cumpere parcul daca intra in vigoare modificarile la legea spatiilor verzi si sa-si plateasca datoria catre familia consilierului USR.

Norocul a venit insa mai devreme pentru Constanda, care a castigat, saptamana trecuta, procesul cu Primaria Capitalei care a fost obligata de instanta sa-i plateasca acestuia 115 milioane de euro pentru parcul Bordei.

Unul dintre avocatii lui Constanda a declarat pentru discoverproject.ro ca legea lui Nicusor Dan i s-ar fi aplicat si lui Constanda si ca este frustrant sa mergi 10 ani prin Justitie sa-ti gasesti dreptatea dupa ce aceasta lege va intra in vigoare.

Exista numeroase alte situatii in care, cei care au castigat in instanta de judecata zeci de hectare in unele parcuri si care vor beneficia de modificarile legislative ale lui Nicusor Dan, au fost acuzati fie ca nu aveau dreptul la respectivele retrocedari, fie ca ar fi falsificat pur si simplu actele care au stat la baza retrocedarilor cum e in cazul Parcului Plumbuita din Bucuresti.

Multi dintre cei care au primit retrocedari de spatii verzi, inclusiv Maria Cocoru, au cerut despagubiri in instantele de judecata insa acestea le-au respins solicitarile .

Proiectul de lege sustinut de Nicusor Dan le ia aceasta bataie de cap acestora prin obligarea primariior sa le cumpere spatiile verzi retrocedate.

Mai mult, aceasta categorie privilegiata de proprietari nu mai este nevoita sa se mearga pentru despagubiri la ANRP, cum se intampla in cazul celor carara regimul comunist le-a confiscat in mod abuziv proprietatile, si unde activitatea este stopata dupa valul de arestari si condamnari din ultimii ani – dosarele Gheorghe Stelian, Theodor Niculescu, Horia Simu etc – si nici sa negocieze cu prefectura.

Ei vor negocia doar cu unu-doi directori din Primaria Municipiului Bucuresti, seful de la Juridic, Adrian Iordache, instalat in aceasta functie de Traian Basescu cand era primar al Bucurestiului, si sefa de la Patrimoniu, Mariana Persunaru, o apropiata a sefului de la Juridic, o comisie formata din subordonatii celor doi de mai sus, si cu primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Modificarile operate de catre Nicusor Dan si parlamentarii USR si PSD nu rezolva nici macar problema spatiilor verzi deoarece mareste de la 10 la 15% procentul de construire pe spatiile verzi si elimina obligativitatea de a avea un minim de 20 mp de spatiu verde pe cap de locuitor.

Prima afacere de acest gen, una extrem de controversata, a fost deja aprobata, la sfarsitul anului trecut, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti: achizitia cu aproape 50 de milioane de euro a Parcului Verdi cu o suprafata de aproape 5 hectare de catre Primaria Municipiului Bucuresti de la o serie de investitori dubiosi dintre care se remarca Dragos Savulescu care, la nici doua luni de la aceasta decizie, a fugit peste hotare fiind condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare pentru fapte de coruptie.

El este dat in urmarire internationala fiind condamnat tot intr-un dosar de retrocedare – de plaje si terenuri in Constanta – in care fusese condamnat la inchisoare si Radu Mazare.

Primaria a platit fix cat au cerut investitorii care detineau respectivele terenuri. Afacerea, prin care primaria a dat fix cat a cerut vanzatorul, a fost fost pusa pe ordinea de zi de catre Gabriela Firea, primarul PSD al Bucurestiului, fiind votata de toate formatiunile politice din CGMB, nu si de toti consilierii acestora.

Votul decisiv a fost asigurat de catre Roxana Wring, sefa USR Bucuresti, o apropiata a lui Nicusor Dan in casa careia acesta a facut primii pasi in politica.

sefa USR Bucuresti sustine ca pretul platit penalului Savulescu a fost cel corect din grila notariala, in timp ce Nicusor Dan sustine ca pretul a fost de zece ori mai mare decat cel de piata. (vezi aici cearta dintre Roxana Wring si Gabriela Firea pe de o parte si Nicusor Dan pe de alta parte pe tema achizitiei Parcului Verdi).

PMB a platit, pana acum, in contul acestei achizitii suspendata pentru ca a fost atacata in instanta de Prefectura Bucuresti 27 milioane de euro.

Sursa: discoverproject