Nicolae Ciuca a fost numit prim-ministru interimar, dupa demisia lui Ludovic Orban

43

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a numit luni seara pe ministrul apararii, Nicolae Ciuca, ca premier interimar, dupa ce seful Guvernului, Ludovic Orban, si-a anuntat demisia.

Presedintele Romaniei a luat act de demisia lui Ludovic Orban din functia de prim-ministru al Romaniei si l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe Nicolae-Ionel Ciuca, pentru a indeplini atributiile prim-ministrului pana la formarea noului guvern, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Seful statului a semnat decretele in acest sens.

Loading...

Ministrul apararii, Nicolae Ciuca, s-a inscris in PNL in octombrie si a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 pentru un loc in Senat.

Fost sef al Statului Major, generalul Nicolae Ciuca a cerut trecerea in rezerva anul trecut, cand a fost propus sa ocupe functia de ministru al apararii, intrucat standardele NATO impun ca aceasta functie sa fie ocupata de un civil. in perioada pandemiei, Ministerul Apararii s-a implicat in gestionarea crizei sanitare, furnizand inclusiv manageri militari pentru spitalele aflate in dificultate.

Nicolae Ciuca s-a nascut la 7 februarie 1967, in localitatea Plenita, judetul Dolj. Este un militar de cariera. A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, in 1985, si scoala Militara de Ofiteri Activi „Nicolae Balcescu” de la Sibiu, in 1988. in 1990 a urmat Cursul de perfectionare de comandanti companii cercetare, la Fagaras. A urmat cursurile Academiei de inalte Studii Militare, specialitatea Arme intrunite, in perioada 1993-1995. in anul 2003 a obtinut titlul de doctor in stiinte militare, cu lucrarea „Dimensiunea angajarii Armatei Romaniei in operatii intrunite multinationale”, UNAP, Bucuresti, iar in anul 2004 a urmat Cursul de relatii civili militari in Europa de Est si Asia Centrala, Hulburt Field, Florida – SUA. in anul 2005 a urmat Cursul de limba engleza – terminologie NATO, York Sr. John University, iar in anul 2006 si-a aprofundat cunostintele, absolvind, in SUA, Colegiul de razboi, trupe de uscat, si a obtinut masterul in Studii Strategice.

A participat la mai multe misiuni in teatre de operatii din strainatate incepand din 1996: a fost in Angola, Bosnia si Hertegovina, Afganistan si Irak, iar pentru rezultatele obtinute de-a lungul carierei a fost distins cu mai multe distinctii si decoratii, inclusiv din partea SUA.