Nelu Tataru, apel catre romani: De noi depinde viitorul sanatatii acestei natiuni

11

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a facut un apel la populatie sa respecte normele sanitare impuse de Guvern si autoritatile locale pentru a incetini raspandirea coronavirusului, spunand ca sistemul medical este pus sub presiune. Acesta a precizat ca daca numarul de infectari scade in urmatoarele doua saptamani, vor putea fi relaxate anumite restrictii. „Doar de noi depinde viitorul sanatatii acestei natiuni”, a spus ministrul.

„Suntem in acelasi trend ascendent care ne aduce astazi la un numar de 2.958 de cazuri noi si 612 persoane in terapie intensiva, din care 199 se afla pe ventilatie mecanica invaziva.

Loading...

Revin cu aceleasi solicitari de a respecta restrictiile.

in perioada urmatoare, in spitaluri si DSP-uri vor exista acele evaluari incrucisate pentru a putea remarca daca exista acea capacitate pentru fiecare din cei care lucreaza in aceste spitale, pentru a putea da acea asistenta medicala de care avem nevoie. Sistemele medicale inca rezista, dar recomandarea noastra este de a nu forta aceste sisteme medicale.

in masura in care indicii vor reveni, prin respectarea regulilor, sub 1,5 (de infectari la mia de locuitori – n.red.), vom reveni si noi in momentul in care vom redeschide aceste activitati.

Personalul medical este acelasi si de acum 7 luni, care a primit si 200 de cazuri pe zi, care primeste si 3.000 pe zi.

Suntem in momentul in care trebuie sa-l gestionam impreuna.

Avem un mesaj pentru corpul medical, care, desi obosit, este in continuare acolo si va da acea asistenta medicala, dar avem in acelasi timp un mesaj pentru populatie.

Haideti sa respectam acele reguli.

Avem si personal medical infectat. Haideti sa ne gandim ca personalul medical este cel care se expune. Acest personal medical trebuie sa ingrijeasca si persoane infectate sau persoane neinfectate COVID.

Sistemul este cel care ne va da capacitatea. Suntem intrebati de multe ori, noi corpul medical, care ar fi limitele? Am primit 200, primim si 1.000, 2.000, primim si 3.000 de pacienti pe zi.

Haideti sa vedem daca preventia poate face diferenta.

Haideti sa vedem de unde pleaca acele focare. Avem evenimente care nu sunt complet supravegheate sau nu se respecta anumite reguli, avem un transport in comun in care putem vedea ca nu se respecta regulile. Aici avem acele zone infectante.

Aceste restrictii reimpuse acum doua zile isi vor face efectul in 10-14 zile”, a declarat Tataru, conform Digi24.