Negocieri pentru bugetul UE. Klaus Iohannis a cerut conditii mai flexibile, care sa faciliteze accesul la banii europeni

17

Statele membre UE si-au pastrat „diferentele de abordare” la summit-ul de la Bruxelles, ceea ce a dus la esecul negocierilor be bugetul UE pentru urmatorii sapte ani, potrivit unui comunicat al Administratiei prezidentiale. La acest summit, presedintele Klaus Iohannis a cerut conditii care sa permita accesul mai usor la fondurile europene si o abordare echilibrata care sa acomodeze atat interesele specifice ale statelor membre, cat si cele ale UE.

„in ciuda eforturilor sustinute pentru avansarea catre un acord final asupra viitorului buget, nu s-a putut ajunge la niciun rezultat in acest moment, pe fondul mentinerii diferentelor de abordare dintre statele membre care solicita un volum total al bugetului de 1,00% din Venitul National Brut (VNB) al UE27 si statele membre care pledeaza pentru un buget mai ambitios. Discutiile vor fi reluate, la o data ulterioara, in perspectiva atingerii, cat mai curand posibil, a unui acord politic”, se arata in comunicat.

Loading...

Iohannis a „a transmis disponibilitatea Romaniei de a contribui, de o maniera constructiva, la efortul comun de avansare in directia unui acord”, potrivit comunicatului.

„Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca volumul total al bugetului trebuie stabilit la un nivel suficient pentru a permite implementarea obiectivelor politice agreate la Summitul de la Sibiu si asumate de catre toate statele membre prin Agenda Strategica. in acest context, Presedintele Romaniei a pledat pentru o abordare echilibrata care sa acomodeze, deopotriva interesele specifice ale statelor membre, precum şi ale Uniunii in ansamblul sau si care sa permita demararea la timp a procesului de implementare.

Din perspectiva Romaniei, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat importanta politicilor de coeziune si agricola comuna, argumentand rolul esential al acestora pentru dezvoltarea si modernizarea intregii Uniuni. Presedintele Romaniei a sustinut ca aceste doua politici au o contributie importanta la indeplinirea noilor obiective asumate la nivel european, precum cele din domeniul digital si al schimbarilor climatice”, arata Administratia prezidentiala.

Presedintele a insistat pe necesitatea asigurarii finantarii corespunzatoare a celor doua politici in noul buget european, in sprijinul eforturilor de recuperare a decalajului de dezvoltare fata de media Uniunii Europene. Pornind de la acest obiectiv, Iohannis a argumentat ca tara noastra trebuie sa beneficieze de alocari nationale substantiale pentru aceste doua politici.

„in discutia bilaterala cu Presedintele Consiliului European, Presedintele Klaus Iohannis a reluat solicitarile si argumentatia aferenta pentru aspectele de interes pentru Romania, atat in termeni de alocari, cat si de conditii de implementare. in context, Presedintele Romaniei a solicitat asigurarea unor conditii mai flexibile de implementare, care sa faciliteze accesul la fondurile europene si, in acelasi timp, sa permita adaptarea finantarii la nevoile specifice de dezvoltare ale Romaniei.

in acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea unei flexibilitati sporite a transferului intre fondurile aferente Politicii de Coeziune, mentinerea regulii de dezangajare actuale, precum si mentinerea nivelului de cofinantare din actuala perioada de programare. Totodata, referitor la Politica Agricola Comuna, Presedintele Romaniei a sustinut continuarea procesului de convergenta externa a platilor directe, precum si cresterea nivelului alocarilor pentru dezvoltare rurala”, potrivit comunicatului.