Ministrul Sanatatii avertizeaza: „Daca unii dintre noi vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge si la starea de urgenta!”

49

Ministrul Nelu Tataru a transmis, joi seara, un avertisment dur: Romania ar putea ajunge in situatia disperata care, acum cateva luni, se inregistra in Italia sau Spania. In plus, starea de urgenta poate reveni, „daca unii dintre noi vor incerca si vor vrea cu tot dinadinsul”, dupa cum a subliniat oficialul.

Ministrul sanatatii considera ca acum trecem printr-un alt episod al epidemiei, pe care nu si l-a dorit nimeni, iar pentru aceasta, „o parte din vina o avem cu totii”.

Loading...

Totusi, Nelu Tataru considera ca situatia nu este scapata de sub control si inca mai sunt sanse ca in doua-trei saptamani curba infectarilor sa se stabilizeze si apoi sa inceapa sa coboare. Pentru aceasta, toti trebuie sa facem un efort, a subliniat Nelu Tataru intr-o interventie telefonica, joi seara, la Antena 3.

„Carantina o sa o putem da la diverse localitati cand intrunesc niste criterii si avem o transmitere comunitara accentuata. Deocamdata, nu cred ca ajungem la starea de urgenta, dar daca unii dintre noi vor incerca si vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgenta!” – a spus Nelu Tataru, intrebat daca in opinia sa, vom ajunge din nou la starea de urgenta si la carantinare.

„Multi dintre noi trebuie sa respecte niste reguli, altfel vom ajunge la suprapopularea sistemului medical si la acele imagini din Italia si Spania”, a adaugat ministrul.

Nelu Tataru a facut o caracterizare a momentului pe care il traverseaza Romania si a enumerat factorii care au constribuit la aceasta situatie:

„In opinia mea, situatia nu a scapat de sub control, numai ca traim un alt episod pe care nu l-a dorit nimeni. O parte din vina o avem cu totii, poate mai mare cei care nu au mai vrut sa creada ca exista asa ceva sau au uitat zilele si saptamanile, chiar lunile in care au stat inchisi in casa, tematori si uitandu-se la televizor la ce se intampla in Spania si Italia. Suntem in acel moment in care ne uitam spre vama ce va veni de sarbatorile pascale.

Cam asta se intampla si astazi, numai ca astazi avem niste masuri de relaxare, avem o parte a populatiei care nu mai crede, avem niste factori decizionali care negativeaza cam tot ce s-a intamplat in aceste patru luni luni si avem niste instigari la nerespectarea unor reguli.

Suntem intr-un moment in care avem de asigurat o capacitate de diagnostic si tratament a celor care sunt pozitivi si traiesc boala, precum si un moment in care tot ce ar trebui sa insemne directie de sanatate publica sa faca anchete epidemiologice, sa identifice, sa izoleze sau sa carantineze, pentru ca boala sa se desfasoare intr-un cerc inchis, pentru a avea o transmitere comunitara din ce in ce mai mica” – a explicat ministrul sanatatii.

„Am trecut mai usor decat altii intr-o prima etapa si poate platim succesul nostru, altii crezand ca n-a fost nimic. A venit un moment in care toti ar trebui sa ne intoarcem si sa apreciem ce-a fost in primele patru luni, munca unui corp medical, si sa facem cu totii un efort, poate sa revenim, in doua saptamani sau trei saptamani, cand se va consuma acest moment al bolii pentru cei care au in acest moment infectia, pe o panta care sa ne stabilizeze si apoi sa mearga descendent” – a incheiat ministrul, intr-o nota de optimism.