Ministrul Muncii anunta ca se va schimba radical formula de calcul a pensiilor

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că urmează să se schimbe formula de calcul a pensiilor. Măsura ar urma să fie anunțată la începutul anului 2023.

Turcan susține că pensiile mai mici vor crește mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează, și că este vorba de o „schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România”.

Loading...

Ministrul a mai anunțat bonificații pentru cei care optează să rămână în activitatea profesională după pensionare.

„Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunțăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România.

De asemenea, intenționăm ca pentru cei care optează să rămână în activitatea profesională să creăm un sistem de bonificare în calculul pensiilor astfel încât oamenii să fie stimulați să rămână mai mult la muncă.

În momentul în care la calculul pensiei se adaugă un procent în funcție de cât au contribuit oamenii are legătură cu perioada de contributivitate și cu nivelul veniturilor. E un stimulent pentru cei care rămân în activitatea profesională.

Pe reforma pensiilor avem un calendar de lucru în care vom pune la punct întregul cadru normativ care nu ține doar de formula de calcul a pensiilor ci și de instrumente de creștere a contributivității la sistemul de pensii astfel încât acesta să fie sustenabil.

Intenționăm ca politică activă să încurajăm oamenii să muncească oamenii și să fie stimulați penru a munci”, a spus Raluca Turcan la Jurnalul de Seară de la Digi24.