Ministrul Mediului: Daca Primaria Bucuresti nu tine sub control poluarea, am putea plati sanctiuni de 1,6 milioane euro

9

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat ca decizia CJUE de a condamna Romania pentru nivelul ridicat al poluarii din Bucuresti nu este o surpriza, Comisia Europeana fiind in dialog de cativa ani cu Primaria Bucuresti. Acesta spune ca daca administratia condusa de Gabriela Firea nu reuseste sa tina sub control poluarea aerului cu PM10, atunci Romania risca o amenda de 1,6 milioane euro.

“Astazi, inevitabilul pe care-l anuntam de la inceputul mandatului s-a intamplat. Romania a fost condamnata la Curtea Europeana de Justitie dupa ce Primaria Capitalei nu a reusit sa reduca poluarea cu PM 10 in Bucuresti.

Loading...

Acesta este rezultatul dupa cativa ani de dialog cu Comisia Europeana. Comisia a fost rabdatoare cu noi si pe acest subiect. A asteptat cativa ani ca Primaria Municipiului Bucuresti sa aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. Dupa ce Primaria a reusit sa aprobe un plan de reducere si trebuia sa fie aplicabil, nu a fost capabil sa-si implementeze propriile masuri asumate.

Masurile implementate pana la momentul sesizarii Curtii nu au dus la nicio imbunatatire a situatiei din Bucuresti, aceasta fiind unda din concluziile CJUE. Era previzibil verdictul Curtii de astazi”, a declarat Costel Alexe intr-o declaratie de la Palatul Victoria.

Ministrul a precizat ca nivelul de poluare a aerului cu PM10 a depasit limitele chiar si in perioada starii de urgenta, cand nu a fost trafic.

“Condamnarea Curtii Europene de Justitie e motivata de nerespectarea in mod sistematic si constant de catre Primaria Municipiului Bucuresti a valorilor limita anuale pentru concentratiile de PM10 din Bucuresti, dar si pentru lipsa de interventie punctuala in zile de cresteri, care sa scurteze perioada de timp a depasirilor. Inclusiv pe perioada starii de urgenta, PM10 a fost depasit in Bucuresti in mai mult zile, chiar si in lipsa traficului.

Doar salubrizarea eficienta a strazilor din Bucuresti ar fi reusit sa duca Bucurestiul la o reducere a poluarii pentru PM10 cu cel putin 42%. si aceasta masura a fost atinsa intr-un procent de doar 40% si doar teoretic.

Am aplicat amenzi, de la inceputul anului, de peste 54.000 de lei pentru neindeplinirea masurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA). Am amendat inclusiv primarul general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, pentru ca, potrivit legii, primarul este responsabil de indeplinirea planului de calitate a aerului de care a depins aceasta condamnare a Romaniei”, a spus Alexe.

Ministrul Mediului cere Primariei Municipiului Bucuresti un plan de urgenta, pe termen scurt, si solutii concrete care sa reduca poluarea, astfel incat si aceasta cauza a Romaniei la Bruxelles sa fie clasata.

“Deocamdata, hotararea Curtii nu prevede sanctiuni. Bucurestenii sunt feriti de costuri mai mari de viata din cauza unei administratii locale iresponsabile. Decizia de azi nu prevede un termen pana la care Primaria Municipiului Bucuresti sa se conformeze acestei condamnari, insa toata lumea stie ca daca Primaria nu tine sub control emisiile de PM10, Comisia poate declansa in orice moment o noua procedura de infringement si am putea sa avem si sanctiuni financiare.

Pentru cauza Romaniei, suma forfetara care ar putea sa fie propusa este de 1,6 milioane de euro, iar penalitatile pentru fiecare zi de intarziere ar putea varia intre 2000 de euro si 120.000 de euro pe zi”, a afirmat, joi, Costel Alexe.