Ministrul Ghinea anunta ca Guvernul va depune PNRR pe 31 mai: „In afara de faptul ca PSD vrea sa puncteze niste puncte la isterie, nu e niciun motiv de ingrijorare”

9

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anuntat luni ca Romania va depune Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pe 31 mai.

„In discutia cu presedintele, cu domnul Orban, cu domnul prim-ministru si cei doi vicepremieri am convenit ca maine, in intalnirea pe care o sa o am cu vicepresedintele Verstager al Comisiei Europene, sa mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR”, a declarat Ghinea, la Parlament.

Loading...

El a adaugat ca discutiile „continua pe toate componentele”.

„Continuam discutiile pe toate proiectele si pe toate componentele. Comisia Europeana are genul asta de dialog cu toate statele membre. Deocamdata un singur stat a depus. Pariul meu este ca vom avea mai multe state care vor trimite dupa 30 aprilie decat state care vor trimite inainte. Cel putin acestea sunt informatiile pe care le am – Bulgaria, Olanda, Finlanda, Polonia se pregateste – au anuntat ca vor trimite dupa 30 aprilie”, a aratat ministrul Ghinea.

Potrivit acestuia, „nu este niciun motiv de ingrijorare”.

„Nu s-a gresit. Este o distanta foarte mare pe care trebuie sa o recuperam de capacitate administrativa, de capacitate de a propune proiecte si am facut eforturi fabuloase in aceste trei luni, impreuna cu echipa din minister, si cu toate ministerele de linie.

(…) In afara de faptul ca PSD vrea sa puncteze niste puncte la isterie, nu e niciun motiv de ingrijorare.

(…) Eu sunt foarte multumit ca avem componenta de educatie, componenta de sanatate, componenta de infrastructura de transport, componenta de crese noi, de masuri care sunt apreciate de comisie, cu care ca aproape ca a batut palma si sunt si alte componente pe care trebuie sa mai muncim foarte mult sa convingem Comisia Europeana. Sunt unele probleme tehnice, sunt altele politice. De pilda, alocarea de 4 miliarde de euro pentru autostrazi, eu consider ca e o problema politica, in sensul in care Comisia n-ar trebui sa aiba o componenta pe marirea alocarii, comisia ar trebui sa aiba observatii tehnice”, a explicat Ghinea.

Ministrul a facut, in context, un apel catre conducerea PSD „sa nu mai submineze negocierile dure cu Comisia Europeana”.

„Atunci cand esti intr-o negociere dura cu un partener extern, atunci esti subminat de oameni care se afla in treaba si fac declaratii”, a adaugat Ghinea.

Cristian Ghinea a mai precizat ca a avut o discutie cu presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, dupa intalnirea cu presedintele Iohannis.

„Am avut o discutie cu domnul Orban dupa intalnirea cu presedintele, in care ne-am lamurit. L-am intrebat ce-a vrut sa spuna, domnul Orban a spus ca a spus presei ca sunt discutii tehnice, ca s-a muncit foarte mult si s-au facut progrese, ceea ce apreciez foarte mult. (…) A fost o discutie chiar foarte buna cu domnul Orban”, a adaugat el.

Ghinea a participat luni la sedinta de lucru convocata de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni pe tema Planului National de Redresare si Rezilienta. La reuniune au participat si premierul Florin Citu, presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna si Kelemen Hunor.