Ministrul Educatiei anunta cum reincepe scoala: „Sunt 149 de localitati in scenariul rosu, 903 in scenariul galben”

47

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat, vineri, ca in prezent sunt 149 de localitati din tara in scenariul rosu si 903 in scenariul galben, lista unitatilor administrativ-teritoriale cu incadrarea in scenarii fiind afisata pe site-ul ministerului. Ministrul a reluat precizarile referitoare la conditiile in care se suspenda cursurile si a subliniat ca ca elevii cu vulnerabilitati care au adeverinte nu sunt obligati sa le reinnoiasca. „Fara rabat de la portul mastii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esential”, a subliniat Cimpeanu.

„Am afisat pe site-ul Ministerului Educatiei lista tuturor celor 3.100 de UAT din Romania (localitati) cu incadrarea in scenarii, in asa fel fiecare parinte, profesor, elev sa stie cum se vor intampla lucrurile dupa 8 februarie. Prin consultarea listei se poate afla in ce fel se vor derula lucrurile din 8 februarie. Sunt 149 de localitati in scenariul rosu, 903 in scenariul galben in care vor merge copiii de gradinita, clasele 1-4 si clasa pregatitoare si elevii din clasele terminale”, a afirmat Sorin Cimpeanu, vineri, intr-o conferinta de presa.

Loading...

Bucurestiul se afla in scenariul galben, adica vor fi reluate activitatile in crese, gradinite, clasele 0-4, precum si clasele terminale de gimnaziu si liceu – 8, 12 si 13.

Intre cele 149 de localitati aflate in scenariul rosu se regasesc si municipiile Alba Iulia, Cluj Napoca, Timisoara, Baia Mare, Zalau, Codlea, Orastie, Sighetu Marmatiei, Baia Sprie, Vatra Dornei, Radauti si orasele Ghimbav, Turceni, Otopeni, Popesti Leordeni, Bragadiru.

Lista poate fi consultata aici.

Cimpeanu a aratat ca, la gradinita si invatamantul primar, la primul caz de infectare se suspenda cursurile pentru 14 zile.

La ciclul gimnazial si liceal, la primul caz se va face o ancheta epidemiologica, se recomanda si testarea, si vor fi analizate masurile, fie se suspenda inca de la primul caz, fie nu e necesara suspendarea, se continua pana la al doilea caz, cand se suspenda.

Potrivit lui Cimpeanu, orarul va fi adaptat. „Nu dorim sa ducem copiii sa faca in aceeasi zi si ore fizice si ore online”, a spus el.

El a subliniat ca se insista pe respectarea distantarii fizice de minim un metru si a mentionat ca pentru a nu ajunge in situatii absurde, mizeaza pe capacitatea organizatorica a directorilor.

Cimpeanu a reiterat ca elevii cu vulnerabilitati care au adeverinte nu sunt obligati sa reinnoiasca adeverintele. Adeverintele obtinute acum in semestrul II vor putea fi transmite electronic catre diriginti. Pentru cei care prezinta simptome specifice COVID in oricat de mica masura se recomanda sa nu intre in colectivitate si nu se vor pune absente in aceste situatii.

El a afirmat ca, scazand acele categorii de elevi exceptate din perspectiva prezentei fizice, aglomeratia nu va fi asa mare.

„Fara rabat de la portul mastii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esential”, a mai spus Cimpeanu.

El a mentionat ca a cerut autoritatilor locale responsabile cu transportul scolar sa se asigure la respectarea conditiilor de transport scola, situatia fiind identificata ca o vulnerabilitate majora. De asemenea, vor fi controale petnru respectarea regulilor la transportul scolar.