Militar roman, ucis intr-un nou atentat sinucigas la Kabul. Eroul este Ciprian Stefan Polschi!

16

Un militar roman a murit azi la Kabul in urma unui atac sinucigas intr-un cartier rezidential din capitala Afganistanului, a anuntat Ministerul Apararii Nationale. Militarul ucis este caporalul cls. a III-a Ciprian-stefan Polschi,care indeplinea functia de sofer in cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul. El va fi inaintat in grad post-mortem.

Loading...

„Militarul si-a pierdut viata ca urmare a exploziei unei masini-capcana, in apropiere de Green Zone din capitala Afganistanului, in timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu. Caporalul cls. a III-a Ciprian-stefan Polschi avea 38 de ani, era casatorit si avea doi copii. Era angajat in MApN din anul 2004 si se afla la a treia misiune in Afganistan”, precizeaza un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Ministrul Apararii, Gabriel Les, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ciprian-stefan Polschi si a inaintat presedintelui Romaniei propunerea de a-i conferi Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

„Conducerea Ministerului Apararii Nationale isi exprima profundul regret pentru producerea acestui tragic eveniment si transmite condoleante familiei indoliate”, se mai arata in comunicatul citat.

Vineri, in unitatile militare din tara si din teatrele de operatii vor fi organizate ceremonii de comemorare a militarului cazut la datorie.

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, a precizat ca militarul roman mort la Kabul executa o misiune de patrulare, iar atacul a avut loc la ora 11.40.

”Un militar roman si-a pierdut viata astazi, in jurul orei 11.40, in Afganistan, in timpul executarii unei misiuni de patrulare mixta in apropiere de Green Zone din Kabul”, a declarat, joi, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ministrul Apararii, Gabriel Les.

Potrivit acestuia, era un misiune de patrulare, iar o masina capcana plina de material exploziv a lovit masina pe care militarul roman o conducea.

Militantii talibani au revendicat joi responsabilitatea pentru atentatul sinucigas cu masina-capcana din Kabul care a vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO si care s-a soldat cu cel putin 10 morti si 35 de raniti, informeaza dpa si EFE.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat ca sediul agentiei de spionaj afgane a fost tinta atacului si ca explozia s-a produs cand un convoi de forte straine trecea prin zona.

Deflagratia a fost provocata de un minibus incarcat cu explozibili care a sarit in aer in jurul orei locale 10:10 (05:40 GMT), a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.

Un purtator de cuvant al agentiei de spionaj afgane a declarat ca tinta a fost un punct de control.

Atacul se produce in plin proces de negocieri intre SUA si talibani.

Este al doilea roman mort in ultimele zile in Afganistan. Un reprezentant al misiunii diplomatice a Romaniei la Kabul a decedat, iar altul a fost grav ranit in urma unui atac terorist care a vizat campusul in care se afla ambasada, anunta MAE, care condamna in termenii cei mai fermi atacul terorist si reitereaza sprijinul Romaniei in lupta impotriva terorismului, in toate formele sale de manifestare.

”In cursul noptii de 2 spre 3 septembrie 2019, in cadrul campusului in care isi desfasoara activitatea Ambasada Romaniei la Kabul a avut loc un atac terorist indreptat impotriva cetatenilor straini. in urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a Romaniei la Kabul a decedat, iar altul a fost grav ranit. Cetateanul roman ranit urmeaza sa fie transferat cat de curand posibil in Europa, in functie de evolutia starii de sanatate, pentru a beneficia de asistenta medicala de specialitate”, precizeaza MAE.