Miliardarul Ioan Niculae, condamnat la 5 ani de puscarie cu executare pentru coruptie. Sentinta e definitiva

44

Miliardarul Ioan Niculae, patronul holdingului Interagro si al clubului de fotbal Astra Giurgiu, a fost condamnat definitiv, joi, la 5 ani de inchisoare pentru coruptie. Decizia a fost data de Curtea de Apel Bucuresti.

Ioan Niculae urmeaza sa fie incarcerat chiar azi. In faza de fond a procesului, Tribunalul Bucuresti il condamnase la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la evaziune fiscala, instigare la spalare a banilor si cumparare de influenta, arata Aktual24.

Loading...

In acelasi dosar, sotia miliardarului, Nicoleta Mariana Niculae, fosta Toncea, a fost condamnata, in faza de fond a procesului, la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare a banilor. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut aceasta pedeapsa.

Pe 27 ianuarie, procurorul DNA a cerut magistratilor majorarea pedepselor pentru care este judecat Ioan Nicolae. Maximum de pedeapsa pentru instigare la evaziune fiscala, instigare la spalare a banilor si cumparare de influenta. O pedeapsa care ar putea ajunge la 15 ani de inchisoare.

In 26 aprilie 2016, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA si SC Iintervitt SRL, pentru cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani, si a lui Gheorghe Bunea Stancu, si el condamnat in dosarul „Mita la PSD”, la data faptei presedinte al Consiliului Judetean Braila si presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, pentru trafic de influenta.

De asemenea, au fost trimisi in judecata Mariana Nicoleta Toncea, presedinte al SC Interagro SA, la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani, Viorel Barac, director general aceleiasi societati, la data faptelor, pentru evaziune fiscala si spalare de bani, dar si SC Interagro SA, pentru evaziune fiscala si spalare de bani, SC Intervitt SRL, SC Libarom Agri SRL si SC Mike Trading&Investment SRL pentru complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

In rechizitoriul procurorilor se arata ca, in perioada august 2008 – martie 2009, intre SC Interagro SA si SC Libarom Agri SRL, societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, a fost incheiat si derulat un contract fictiv avand ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

In baza acestui contract, au fost inregistrate in contabilitatea firmei Interagro operatiuni nereale in baza carora s-au eludat platile taxelor si impozitelor catre bugetul de stat. Obiectul contractului a constat in realizarea de materiale promotionale – brelocuri, post-it-uri si standuri – pentru Interagro.

In urma incheierii si derularii contractului respectiv, in baza unei decizii a lui Ioan Niculae, au fost inregistrate in evidenta contabila cheltuieli deductibile in suma totala de 36.245.000 de lei.

Anchetatorii mai aratau ca, in aceeasi perioada, Ioan Niculae a fost cel care a decis si coordonat realizarea „unui circuit de spalare a banilor, prin intermediul unor operatiuni fictive, prin firmele fata de care s-a dispus trimiterea in judecata ca persoane juridice, scopul fiind de a externaliza veniturile firmei „mama” – Interagro -, pentru a nu fi supuse taxarii/impozitarii, de a crea imposibilitatea urmaririi sumelor de bani intrate in firma de catre eventuali creditori in cazul existentei unor datorii, dar si de a finanta unele afaceri din cadrul grupului fara a se apela la metodele obisnuite (imprumuturi, credite bancare, etc.).

„In acest fel a fost finantata cu 5 milioane de euro firma Intervitt – divizia de vinificatie a grupului Interagro -, prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce isi desfasoara activitatea in Cipru, controlata tot de inculpatul Ioan Niculae”, arata DNA intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, incheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre Interagro si Libarom Agri s-a facut prin intermediul lui Viorel Barac, care a semnat contractul si ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani catre Libarom Agri.

„Inculpatii au beneficiat si de ajutorul presedintelui Interagro, Nicoleta Mariana Toncea, care, din dispozitia lui Ioan Niculae, s-a implicat in realizarea platilor catre firma SC Libarom Agri SRL si de reintroducerea sumelor de bani << spalate >> in circuitul civil”, se mai preciza in comunicatul DNA.

Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, initiat si coordonat de Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu 11.438.169 lei, reprezentand TVA in suma de 6.886.550 lei si impozit pe profit de 4.551.619 lei.

Procurorii au mai aratat ca, in perioada ianuarie-martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a initiat si desfasurat activitati de corupere, prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, a lui Said Baaklini si a altei persoane, a unor functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o hotarare de guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600 de milioane de euro, reprezentat de vanzarea ingrasamintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

„Adoptarea unei asemenea hotarari era ilegala, atragand sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana prin procedura de << infringement >>, pentru incalcarea normelor privind concurenta neloiala si ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atat in mod direct cat si indirect (agricultorii ar fi trebuit sa restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar Romania pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocarii altor programe in domeniul agriculturii)”, mentiona DNA.

In acest context, Ioan Niculae i-a promis lui Said Baaklini suma de 2 milioane de euro, persoanei respective un milion de euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme presedinte al CJ Braila si presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, „un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obtinut in urma distribuirii ingrasamintelor livrate de Interagro in judetele din jurul Brailei”.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin Interagro si Intervitt pana la concurenta sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra partilor sociale ale SC Intervitt.