Mihail Sebastian, omagiat in doua evenimente la Londra

14

Scriitorul Mihail Sebastian este omagiat, vineri, la Londra, in cadrul Festivalului literar romano-britanic Romania Rocks si in seria „Who is Romania”/ „Cine este Romania”, prezentata de istoricul Tessa Dunlop.

Este vorba despre lansarea online (ora 16.00, ora Romaniei) a cartii „Femei” de Mihail Sebastian, in cadrul unei discutii online intre traducatorul Philip O‘Ceallaigh si Camelia Craciun (Universitatea din Bucuresti, Departamentul de Studii Iudaice), si de prezentarea video (ora 14.00, ziua Romaniei) a biografiei autorului in cel de-al cincilea episod realizat de istoricul britanic Tessa Dunlop. Ambele evenimente pot fi accesate pe pagina Facebook a ICR Londra.

Loading...

Mihail Sebastian, nascut Iosif Hechter, cunoscut pentru piesele sale lirice si ironice, pentru romanele psihologice, pentru eseurile, recenziile si articolele de o inalta calitate publicistica, reusise sa supravietuiasca masurilor antisemite si razboiului, insa un accident rutier, intr-o zi obisnuita de mai, i-a fost fatal.

Mai putin de patru decenii din viata scriitorului „care a inteles emotia”, ale carui carti sunt traduse peste tot in lume si care, postum, castiga inca premii, vor fi prezentate de dr Tessa Dunlop intr-o scurta incursiune in istoria vremii.

Relatia cu Nae Ionescu, „omul-momentului” in perioada interbelica, ironia sortii sale, a celui care a cuprins atat de bine frumusetea Romaniei si care totusi nu a fost acceptat de tara natala, experientele prin care trece Mihail Sebastian, prigonit, abandonat de prieteni, sunt surprinse in imagini graitoare, fragmente inedite, pasaje din „Jurnalul” scriitorului.

Curajul de a scrie despre experienta de a fi evreu in Romania interbelica, romanul „De doua mii de ani”, prefatat de Nae Ionescu, aducandu-i singuratatea, este (re)amintit in episodul scris si prezentat de cunoscuta jurnalista britanica. Viata lui Mihail Sebastian, prezentata drept o „marturie a naturii autodistructive a rasismului”, este reconstituita de la copilaria in orasul dunarean, primele scrieri si controverse, premiera cu sala plina a piesei „Steaua fara nume” din timpul razboiului, dar fara a se sti ca piesa a fost scrisa de el, la accidentul rutier suferit in timp ce se indrepta spre Universitatea din Bucuresti, unde urma sa sustina o prelegere despre Balzac.

Mai multe detalii despre perioada in care a fost scris „Orasul cu salcami”, roman castigator al prestigiosului premiu PEN Translation, pot fi vizionate in episodul dedicat lui Mihail Sebastian, realizat de Storytailors si difuzat simultan pe retelele sociale ale editurii Penguin, care a publicat in engleza romanele „De doua mii de ani” si „Femei”, titluri ale ICR si ale editurii Humanitas.

Publicul interesat este invitat doua ore mai tarziu sa aprofundeze intelegerea lui Mihail Sebastian si a contextului cultural al anilor interbelici romanesti, in evenimentul online de lansare a cartii „Femei”, publicat de editura Penguin, gazduit de ICR Londra in cadrul festivalului de literatura „Romania Rocks” si care ii are ca protagonisti pe traducatorul Philip O’Ceallaigh si profesoara Camelia Craciun (Universitatea din Bucuresti).

In cadrul proiectului initiat de reprezentanta ICR la Londra, „Who is Romania”, au fost evocati pana acum stefan cel Mare, Regina Maria a Romaniei, George Enescu si Nicolae Grigorescu. Primele patru episoade au inregistrat peste 500.000 de vizualizari si au fost preluate, intre altele, de Clarence House – The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall, Daily Mail, BBC Kent, Royalty TV, History Hit, London Philharmonic Orchestra, Familia Regala a Romaniei, Festivalul „George Enescu”, Ministerul Culturii, Muzeul National de Arta al Romaniei.