Metrorex anunta cand va fi gata metroul din Drumul Taberei!

82

Magistrala 5 de metrou, Drumul Taberei – Eroilor, va fi gata in luna decembrie in acest an dupa 8 ani de lucrari, a declarat pentru ZF Dumitru Sodolescu, directorul general al Metrorex, care a anuntat si un nou plan de investiti in valoare de 5,1 miliarde lei.

Loading...

„Magistrala 5 de metrou, cu sectiunea Drumul Taberei – Eroilor, va fi gata in luna decembrie”, a spus Dumitru sodolescu.

Directorul general al Metrorex a mai anuntat o serie de proiete ambitioase care vor fi lansate anul acesta, in valoare totala de 5,1 miliarde lei. Unul dintre programele de investitii este destinat Magistralei 2 de metrou si adreseaza problema intarzierilor reclamate de calatori in ultimele luni.

„Avem un proiect de investitii pentru Magistrala 2. Licitatia a fost incarcata ieri in SEAP. inlocuim calea de rulare pentru ca este uzata, instalatiile sunt vechi, unele de 30 de ani si apar in mod inevitabil defectiuni, dar ce trebuie sa perceapa publicul calator este ca Metrorex se preocupa si modernizeaza magistrala”, spune Sodolescu.

Proiectul Magistralei 2 Berceni – Pipera se ridica la 556 milioane lei, dintre care peste 500 milioane lei provin din fonduri europene nerambursabile. Directorul Metrorex sustine ca acest proiect va fi gata in 48 de luni, in contextul in care se va lucra majoritar pe timp de noapte pentru a nu incurca circulatia trenurilor.

Directorul Metrorex a mai amintit si de licitatia pentru Magistrala 6, cu tronsonul 1 Mai – Otopeni, un proiect care se ridica in total la circa 1,3 miliarde euro, dintre care 517 milioane euro sunt bani din fonduri europene, aproape 320 milioane euro sunt bani de la Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA), restul reprezentand fonduri din bugetul de stat. „Estimam sfarsitul lucrarilor pentru acest proiect la finalul anului 2023 daca nu sunt contestatii”, spune Sodolescu.

Sodolescu a mai anuntat inca o licitatie, unde achizitia este prevazuta a se finaliza in 42 de luni, care vizeaza achizitia de trenduri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Eroilor.

„Avem achizitia de trenuri noi pentru Magistrala 5. Dam in exploatare initial magistrala cu trenuri din flota proprie. Luam in calcul achizitia a 13 trenuri unde avem un cuantum de 450 milioane lei, bani de la Banca Europeana pentru Investitii. Achizitia acestor trenuri se termina in 42 de luni”, mentioneaza directorul companiei.

Pentru acest proiect compania si-a asigurat posibilitatea de a contracta inca 17 trenuri noi pentru sectiunea Eroilor – Iancului.

Metrorex da in exploatare in luna iulie pe Magistrala 4 Parc Bazilescu – Lac Straulesti, un sistem nou de automatizare si siguranta circulatiei care va reduce timpul de asteptare cu circa 5 minute, ca raspuns la nemultumirile calatorilor din zona.

La nivel de modernizare, sodolescu sustine ca in luna septembrie va fi finalizat un proiect care presupune modernizarea a 41 de statii cu sisteme bazate pe cartele contactless.

„Din cele 53 de statii, 41 sunt modernizate si intra in functiune in septembrie. S-a mai intarziat putin pentru ca s-a cerut sa fie fiscalizate casele de marcat. Pentru restul statiilor cautam finantare”, spune el.