Medicul Mircea Beuran, retinut de procurorii DNA. Ce acuzatii i se aduc chirurgului

14

Medicul Mircea Beuran a fost retinut, joi seara, de procurorii anticoruptie, pentru ca a primit mita 10.000 euro, pentru a propune in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar in specialitatea chirurgie generala.

Conform unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a fost retinut pentru ca ar fi luat mita in perioada in care era presedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, sef al Disciplinei Chirurgie Generala, conducator de Doctorat si profesor universitar chirurgie generala in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.

Loading...

„In data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea, a acceptat si primit de la o persoana, medic intr-o unitate spitaliceasca din Bucuresti (martor in cauza), suma de 10.000 euro, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu. Concret, inculpatul a primit banii respectivi atat pentru a propune in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar in specialitatea chirurgie generala, pe o perioada determinata, cat si pentru a asigura castigarea acestui concurs de catre martor”, conform comunicatului de presa.

Pana in prezent postul respectiv nu a fost scos la concurs. Medicului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

In cursul zilei de vineri, Mircea Beuran va fi dus in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

DNA mentioneaza ca dosarul s-a constituit ca urmare a sesizarii depuse de persoana care a dat mita.

Mircea Beuran a fost audiat in sediul DNA mai bine de opt ore, dupa ce, in dimineata de joi, au avut loc perchezitii de la locuinta sa, dar si la Spitalul Floreasca. Pe numele medicului este deschis un alt dosar penal care vizeaza cazul femeii care a fost arsa in timp ce era pe masa de operatie.

Mircea Beuran a condus sectia de chirurgie a Spitalului Floreasca, insa a fost eliberat de la sefia sectiei dupa aparitia scandalului in care o pacienta a fost arsa in operatie si a murit, scrie Digi24.

Comunicatul DNA:

„in cauza mediatizata prin comunicatul nr. 90/VIII/3 din data de 13 februarie 2020, privind efectuarea unor perchezitii domiciliare in municipiul Bucuresti, Biroul de Informare si relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale şi retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 13 februarie 2020, a inculpatului:

BEURAN MIRCEA, care la data faptei indeplinea functiile de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, sef al Disciplinei Chirurgie Generala, conducator de Doctorat si profesor universitar chirurgie generala in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.

in ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

in data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea, in calitatile mentionate mai sus, a acceptat si primit de la o persoana, medic intr-o unitate spitaliceasca din Bucuresti (martor in cauza), suma de 10.000 euro, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.

Concret, inculpatul a primit banii respectivi atat pentru a propune in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar in specialitatea chirurgie generala, pe o perioada determinata, cat si pentru a asigura castigarea acestui concurs de catre martor.

Pana in prezent postul respectiv nu a fost scos la concurs.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 14 februarie 2020, inculpatul Beuran Mircea urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Precizam ca, prezentul dosar s-a constituit ca urmare a sesizarii depuse de persoana care a remis banii mentionati mai sus, cu titlu de mita.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”