Acasă Stiri Maia Sandu, mesaj de Ziua Limbii Romane: „Buna ziua, multumesc, cu drag!...

Maia Sandu, mesaj de Ziua Limbii Romane: „Buna ziua, multumesc, cu drag! Sunt cuvintele mele preferate in limba romana”

De Ziua Limbii Romane, presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj in care afirma ca ” limba romana poate fi patria tuturor cetatenilor nostri”.

„De Ziua Limbii Romane, pe care o marcam astazi, imi doresc ca limba romana sa devina numitor comun pentru toti cetatenii Republicii Moldova, oricare ar fi limba lor materna, si sa functioneze aici in armonie cu celelalte limbi: ucraineana, rusa, gagauza, bulgara si altele. Limba romana poate fi patria tuturor cetatenilor nostri. La multi ani, Limba Romana!”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

„Buna ziua, multumesc, cu drag! Nu stiu daca aveti cuvinte preferate in limba romana, mie astea-mi plac. Astazi marcam sarbatoarea limbii romane, un element fundamental al devenirii si al identitatii noatre, repus in drepturi datorita miscarii de renastere si eliberare nationala.

De Ziua Limbii Romane imi doresc sa cinstim si sa cunoastem limba care este materna pentru 4 din 5 cetateni ai tarii noastre. Imi doresc ca limba romana sa devina numitor comun pentru toti cetatenii Republicii Moldova, oricare ar fi limba lor materna si sa functioneze in armonie cu celelalte limbi. Limba Romana poate fi patria tuturor cetatenilor nostri. Pentru aceasta trebuie sa lansam un program national de studiere a limbii romane pentru vorbitorii de alte limbi. Cursuri de calitate, accesibile tuturor varstelor, cursuri media in limba romana, oferte educationale predate in limba romana.

Avem o limba frumoasa, trebuie sa o facem atractiva si pentru cei care nu o cunosc. De ceva timp limba noastra se aude pe strazile oraselor si satelor din toata lumea. E un motiv de bucurie dar si de zambet trist. Greutatile i-au alungat de acasa pe multi dintre noi. Oameni muncitori si talentati, care si-au facut alta viata in afara. Multi dintre copii moldovenilor care traiesc in alta parte nu vorbesc limba romana si e pacat.

Pastrarea interesului pentru limba noastra e datoria fiecarui dintre noi, dar e si datoria statului. Haideti sa facem astfel incat toti copii nostri sa-si doreasca sa vorbeasca limba romana. Sa le cante inima la auzul unor cuvinte simple. Buna ziua, multumesc, cu drag!”, a transmis marti, intr-un mesaj video, presedintele Republicii Moldova Maia Sandu.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti, un mesaj cu prilejul Zilei Limbii Romane.

„Astazi, 31 august, sarbatorim Ziua Limbii Romane. Ii felicit cu acest prilej pe toti cei care contribuie in domeniul literar, al stiintei si al cercetarii, in spatiul academic ori editorial la cultivarea limbii romane si la comunicarea prin intermediul acesteia a importantelor valori ale civilizatiei romanesti si universale! Pentru romanii de peste hotare, limba romana este cea care ii face sa se simta „acasa”, oriunde s-ar afla, iar, intr-o diaspora atat de numeroasa, rolul sau de liant este mai important ca niciodata. Dragi romani de pretutindeni, sa nu incetati sa iubiti limba romana si sa cultivati dragostea pentru aceasta si in randul copiilor, in spiritul pretuirii si folosirii sale corecte”, spune seful statului in mesaj.

Iohannis se declara increzator ca, prin implementarea Proiectului „Romania Educata”, se vor gasi solutii pentru digitalizarea predarii limbii romane, atat in tara, cat si in comunitatile romanesti din strainatate, precum si pentru sprijinirea celor care, prin cultivarea limbii, mentin legatura comunitatilor de romani de pretutindeni cu tara.

Seful statului saluta efortul facut de numeroase asociatii si initiative private din toata lumea pentru a mentine viu accesul romanilor la invatarea limbii materne.

„Limba romana va continua sa ne tina uniti si apropiati de tara. Aceasta comoara, care a dainuit peste veacuri, va ramane elementul central al identitatii noastre, intru multi ani!”, afirma presedintele Iohannis.

Administratia Prezidentiala anunta ca Palatul Cotroceni va fi iluminat, marti, incepand cu ora 20,00, in culorile drapelului national cu prilejul celebrarii Zilei Limbii Romane.