Maia Sandu, cel mai votat om politic din istoria Moldovei. Iohannis: „Romania va ramane alaturi de Republica Moldova in eforturile reale de modernizare”

26

Presedintele Iohannis, premierul Orban, presedintele Ucrainei, toti au adresat luni dimineata felicitari Maiei Sandu pentru victoria din alegerile prezidentiale.

Presedintele Klaus Iohannis o felicita pe Maia Sandu pentru castigarea alegerilor prezidentiale din Republica Moldova.

Loading...

„Cetatenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european si democratic, un drum al progresului! Romania va ramane alaturi de Republica Moldova in eforturile reale de modernizare, democratizare si apropiere de UE”, a scris Iohannis, luni, pe Twitter.

Premierul Ludovic Orban o felicita pe Maia Sandu pentru victoria obtinuta la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, exprimandu-si convingerea ca aceasta va fi presedintele asteptat de ”oamenii buni care au votat pentru schimbare”.

”O felicit pe Maia Sandu pentru victoria categorica din alegerile prezidentiale! Suntem martorii unui eveniment cu adevarat istoric pentru Republica Moldova. Maia a demonstrat ca alegerile pot fi castigate si cu o campanie onesta si decenta. Am convingerea ca va fi presedintele asteptat de oamenii buni care au votat pentru schimbare. Un presedinte competent si responsabil care va moderniza tara si o va aduce mai aproape de Romania si de Uniunea Europeana”, a scris Orban luni pe Facebook.

Potrivit premierului, Guvernul Romaniei va ramane un partener loial al Republicii Moldova si va sprijini initiativele noului presedinte atat de la Bucuresti, cat si la Bruxelles.

”Am crezut de la inceput in Maia atunci cand multi nu ii acordau nicio sansa in fata lui Igor Dodon. PNL a fost si va ramane alaturi de colegii de la PAS in cursa lor de a castiga si guvernarea”, a afirmat Ludovic Orban.

Si presedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski o felicita pe candidata PAS, Maia Sandu, cu victoria in alegerile prezidentiale din 15 noiembrie si „asteapta cu nerabdare consolidarea relatiilor moldo-ucrainene”.

„Felicitari Maiei Sandu pentru victoria in alegerile prezidentiale din Moldova. Astept cu nerabdare consolidarea relatiilor dintre Ucraina si Republica Moldova pentru viitorul european al natiunilor noastre”, a scris Zelenski.

Maia Sandu a scris in aceste momente istorie la Chisinau, a declarat luni primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, dupa anuntarea rezultatelor partiale ale alegerilor prezidentiale din Republica Moldova.

„In urma cu patru ani m-am intalnit prima data cu Maia Sandu. Stateam pe o banca intr-un parc din Chisinau si discutam amandoua cum putem schimba in bine Romania si R. Moldova. Eu reprezentam USR, iar Maia abia a infiintat PAS. Apoi, au urmat ani grei de lupta politica, campanii mizerabile prin presa oligarhilor, amenintari, hartuiri etc. Dar Maia n-a renuntat. A luptat si mai tare. Iar in aceste momente a scris istorie la Chisinau. Bravo, Maia!”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Maia Sandu a devenit cel mai votat om politic din istoria Republicii Moldova, transmite Agora.md. Niciun partid sau politician nu a obtinut pana acum mai mai multe voturi decat Maia Sandu intr-o competitie electorala. Analiza apartine companiei iData – Date Inteligente.

Candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a castigat detasat alegerile prezidentiale din Republica Moldova, ea avand un avans de peste 15% dupa numararea a 99,86% din voturi, arata datele centralizate de Comisia Electorala Centrala (CEC).

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, pana luni la ora 8,00, au fost centralizate procesele verbale din 2.140 din totalul celor 2.143 sectii de votare, iar Maia Sandu a obtinut 938.390 din totalul celor 1.628.370 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezinta 57,63%.

Contracandidatul sau, actualul presedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, avand insa sustinerea Partidului Socialistilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.980 de alegatori, ceea ce inseamna 42,37%, scrie Aktual24.