Ludovic Orban o pune la punct pe Dancila: Gestul premierului reprezinta o obraznicie fara precedent! „PSD guverneaza impotriva poporului roman, guverneaza in mod ilegitim! Este o guvernare cu de-a sila!”

8

Presedintele PNL, Ludovic Orban, sustine ca gestul premierului de a face noi propuneri de ministri din partea ALDE este ”o obraznicie” si afirma ca Viorica Dancila incalca in mod deliberat Constitutia, prin refuzul de a se prezenta in Parlament.

Loading...

”Gestul premierului Vasilica Viorica Dancila de a sfida Parlamentul Romaniei si de a refuza sa respecte Constitutia Romaniei, care o obliga sa se prezinte in fata parlamentarilor pentru a cere votul asupra remanierii, reprezinta o obraznicie fara precedent. In toata istoria post-decembrista nimeni nu si-a permis sa nege existenta si rolul principalului for reprezentativ al cetatenilor, in functie de care un sistem politic poate fi considerat sau nu democratic”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, ”Viorica Vasilica Dancila si PSD incalca in mod deliberat legea fundamentala, spre deosebire de toate celelalte guverne pe care le-a avut Romania si s-au aflat intr-o situatie similara”.

Astazi, PSD guverneaza impotriva poporului roman, guverneaza in mod ilegitim, impotriva vointei exprimate in alegeri, iar actualul Guvern se afla practic in ilegalitate. Practic, este o guvernare cu de-a sila! Tertipul jenant pe care l-a incercat premierul Vasilica Viorica Dancila arata disperarea incredibila a celor din PSD de a apela la orice parghie, oricat de ticaloasa, pentru a se perpetua la puter”, a mai transmis liderul PNL.

Potrivit acestuia, ”justificarile prezentate pentru aceasta manevra de prost gust sunt cel putin hilare”.

”Blocajul de la nivel guvernamental este „meritul” exclusiv al premierului Dancila, care dat dovada suprema de incompetenta atunci cand a luat act de demisiile ministrilor ALDE, in aceeasi zi, in loc sa foloseasca termenul de 15 zile, pe care il avea la dispozitie in Codul Administrativ, adoptat chiar de actualul Guvern prin OUG. Astfel, faptul ca sunt ministere in care nu exista atributii delegate secretarilor de stat este o situatie care priveste premierul, care nici macar nu s-a preocupat de aceasta situatie atunci cand a luat act de demisiile ministrilor. Mai mult decat atat, reamintesc faptul ca premierul Vasilica Viorica Dancila trebuia sa se prezinte in Parlament pentru vot cel tarziu luni, 9 septembrie. Adica, la 10 zile de la momentul in care au fost vacantate posturile ministrilor demisionari. Intr-adevar, in Constitutie nu este prevazut in mod explicit un termen in care premierul trebuie sa vina in Parlament la remaniere. Insa, acest lucru nu inseamna ca poate sta cu lunile de zile fara a cere votul Parlamentului”, a mai transmis Ludovic Orban.

Acesta afirma ca singurul termen care poate fi asimilat procedurii este cel de la desemnarea premierului care trebuie sa ceara votul de incredere la formarea Guvernului in 10 zile.

”Or, daca pentru formarea Guvernului, care este un moment politic mult mai complicat, este prevazut un termen maximal de 10 zile, nu se poate considera ca pentru o remaniere premierului i se poate accepta un termen mai mare de 10 zile”, a incheiat liderul liberalilor.

Premierul Viorica Dancila a anuntat miercuri ca nominalizeaza in Guvern reprezentati ALDE la Mediu – Gratiela Gavrilescu, Energie – Ion Cupa, Relatia cu Parlamentul – Stefan Baisanu. Dancila a mai anuntat ca va trimite presedintelui Klaus Iohannis si nominalizarea lui Dan Chirila la MAI si pe cea a Cameliei Gavrila la Educatie.