Ludovic Orban: La creditele ipotecare va fi dobinda 0! Nu exista dobanda la dobanda!

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat in debutul sedintei de guvern ca va fi modificata ordonanta care prevede posibilitatea amanarii ratelor, astfel incat la creditele ipotecare sa nu fie aplicata „dobanda la dobanda” pentru lunile in care creditul este amanat. De asemenea, se prelungeste perioada pentru depunerea solicitarilor, iar guvernul da posibilitatea celor care au restante sa isi plateasca datoriile inainte de a solicita amanarea ratelor.

„Sunt cateva clarificari care au fost omise. Discutia despre dobinda la dobanda… Nu se mai capitalizeaza pentru creditele ipotecare. (…) . Am exitins si perioada pana la cel mult 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante sa faca cerere catre banca”, a declarat Florin Citu.

Loading...

Premierul Ludovic Orban a prezentat cele 3 modificari care vor fi facute in sedinta de guvern.

„1. La creditele ipotecare va fi dobinda 0. Nu exista dobanda la dobanda;

  1. Se prelungeste termenul pana la care se poate depune cererea, adica 45 de zile de la publicarea in MO, fata de perioada starii de urgenta precizata initial;
  2. Se da posibilitatea ca pana la momentul in care solicita amanarea, daca au restante, sa isi aduca creditele la zi. Cand solicita trebuie sa nu aiba restante.”, a preciat premierul.

Conform ordonantei adoptate saptamana trecuta, ratele la banci pot fi suspendate la cererea debitorului – persoana fizica sau juridica – pentru o perioada de la una pana la noua luni, dar durata pe care se suspenda nu va depasi data de 31.12 2020. Florin Ciţu a precizat ca masura ii priveste pe cei care au fost afectati „direct sau indirect” de masurile luate in contextul pandemiei de COVID-19.

Dupa publicarea ordonantei, ministerul finantelor trebuie sa emita norme de aplicare a legii.

PSD a anuntat ca va modifica legea in Parlament astfel incat ratele sa poata fi amanate pana in septembrie, dar fara a fi puse dobanzi suplimentare.

Transparenta face diferenta