Ludovic Orban este pregatit sa-si asume guvernarea. PNL va depune o motiune de cenzura in urmatoarea sesiune parlamentara!

5

Presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban, a declarat intr-un interviu pentru G4Media ca PNL va depune o motiune de cenzura in urmatoarea sesiune parlamentara „in momentul cel mai potrivit”, iar daca guvernul va fi demis s-ar putea ajunge la alegeri anticipate. In acelasi timp, Orban afirma ca partidul sau este pregatit sa isi asume guvernarea.

Loading...

„Daca avem posibilitatea sa facem anticipate vom determina anticipate, daca nu va exista aceasta posibilitate cu siguranta ca va trebui sa ne asumam raspunderea guvernarii”, a spus presedintele liberalilor.

Conform articolului 89 din Constitutie, pentru declansarea alegerilor anticipate este nevoie de dizolvarea Parlamentului. „Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.”

De asemenea, conform aliniatului 3, „Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei”.

Ludovic Orban spune insa ca este greu sa formezi o noua majoritate in actualul Parlament pentru ca trebuie sa negociezi cu parlamentari de la PSD si ALDE.

„E clar ca la ora actuala nu mai exista nici o sustinere in populatie pentru acest guvern si pentru aceasta majoritate parlamentara. Ca atare, intotdeauna trebuie sa te intorci la popor, ca in urma unui parlament relegitimat sa rezulte un guvern legitim. Altfel va fi extrem de complicat sa guvernezi cu actuala structura a Parlamentului, care, hai sa fim cinstiti, ca sa formezi o majoritate parlamentara, trebuie sa te bizui pe niste parlamentari de la PSD si ALDE, si care timp de doi ani jumate au facut tot ce au putut ca sa faca praf economia, sistemul de justitie, toate institutiile statului si sa le transforme in sucursale de partid.”, a spus Orban.

Presedintele PNL sustine ca partidul sau este pregatit sa preia guvenarea iar prioritatile sunt investitiile si reducerea cheltuielilor.

„Dezvoltarea economica aduce si cresteri de venituri. Principalul nostru obiectiv este sa asiguram o dezvoltare economica, o crestere economica bazata pe investitii(…) Iar in ceea ce priveste identificarea resurselor necesare pentru sustinerea investitiilor, avem de unde taia cheltuieli: de la subventii, de la plati sociale facute catre oameni care nu au dreptul sa beneficieze de aceste plati sociale, de la cheltuielile administrative care sunt mult prea mari.”, a declarat Ludovic Orban.

Structura guvernamentala propusa de PNL este un executiv cu 15 ministere, iar functia de premier intr-un guvern PNL ar urma sa fie ocupata de Ludovic Orban. Acesta sustine totusi ca vor fi negocieri, insa partidul care castiga alegerile va da premierul.

„Eu sunt candidatul la functia de premier al partidului desemnat statutar de Consiliul National. (…) Oricine poate sa aiba orice fel de pretentii. Problema e daca are legitimitatea si suportul necesar pentru astfel de pretentii. Postul de premier (…) va fi detinut de partidul care castiga alegerile. Asupra acestui subiect nu exista discutii. Cine isi imagineaza ca poate sa obtina functia de premier altfel decat prin castigarea alegerilor inseamna ca nu cunoaste bazele democratiei.”, a spus Orban intrebat despre eventualele negocieri pentru formarea unui guvern.

Ludovic Orban a explicat de ce nu candideaza in tandem presedinte-premier alaturi de Klaus Iohannis.

„Vom alege presedintele Romaniei si cred ca povestea asta cu tandemul nu are foarte mare relevanta pentru competitia prezidentiala. Noi alegem presedintele Romaniei si este important ca toata campania sa se desfasoare folosind argumente legate de functia prezideniala, de ce poate face presedintele. (…) De regula mersul asta in tandem se intampla cand exista aliante si trebuie satisfacuti liderii celor doua formatiuni care sunt in alianta.”, a mai spus Orban, conform Digi24.