Ludovic Orban este categoric: Fondul de Dezvoltare si Investitii trebuie desfiintat

18

Premierul Ludovic Orban a anuntat ca Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii va fi desfiintat, considerand ca a fost o smecherie electoralista. Orban a afirmat ca prin acest fond li s-a dat iluzia unor primari ca pot realiza proiecte de investitii fara a exista prevederi bugetare in acest sens.

Loading...

“Chiar m-au intrebat la Asociatia Municipiilor ce avem de gand cu Fondul de Dezvoltare si Investitii. Raspunsul meu a fost foarte clar, trebuie desfiintat. Asta este o smecherie electoralista in care li s-a dat iluzia unor primari ca pot sa realizeze niste proiecte de investitii fara sa existe prevederi bugetare, fara sa existe banii necesari pentru sustinerea acestor obiective de investitii in buget. Deci Fondul de Dezvoltare si Investitii trebuie desfiintat”, a declarat Orban, la inceputul sedintei de Guvern.

News.ro aminteste ca, in 15 noiembrie 2018, Guvernul a adoptat Ordonanta privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), care ar urma sa aiba o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. Ulterior, vor fi stabilitate si companiile care intra in Fond, a anuntat atunci ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Liderul Pro Romania, Victor Ponta, a anuntat inca de atunci ca va depune plangere penala pe numele premierului de atunci Viorica Dancila si a ministrului Eugen Teodorovici, considerand ca legea a fost gandita de Liviu Dragnea si Darius Valcov ”la initiativa unor grupuri de interese din Israel si Rusia”.

Liderul PSD din acel moment, Liviu Dragnea, afirma, referitor la Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, ca nu este afectat deficitul bugetar, nu sunt afectate plafoanele si ca „tot acest mecanism economico-financiar a fost luat in calcul atunci cand s-a construit bugetul”.

De altfel, si liderii USR denuntau faptul ca „acest sistem urma sa aiba in urmatorii patru ani venituri de pana la 60 miliarde lei si sa creeze peste 42.000 de noi locuri de munca, sa creasca bugetul de stat cu peste 6 miliarde lei si PIB-ul cu 20 miliarde lei. FSDI va contribui la reindustrializarea Romaniei si va elimina decalajele urban/rural si urban dezvoltat/urban mai putin dezvoltat.

Prin acest fond se vor finanta proiecte strategice si va creste absorbtia fondurilor europene. Se vor realiza opt spitale regionale, se vor realiza autostrazi, se vor realiza unitați de procesare a fructelor și legumelor. Stop.

Dupa cum se vede din retorica anterioara, Fondul face de toate și rezolva toate problemele. PSD a descoperit varianta politica a ‘particulei lui Dumnezeu’”.