Ludovic Orban, dupa redeschiderea dosarului 10 August: Cetatenii au dreptul de a sti cu exactitate din ordinul cui au fost gazati si batuti in 10 august 2018

Premierul Ludovic Orban saluta decizia conducerii DIICOT de infirmare a clasarii dosarului 10 august. ”Reprimarea cu brutalitate a unei manifestatii pasnice de catre fortele de ordine nu trebuie sa scape nepedepsita”, afirma el.

Premierul considera ca adevarul despre incidentele din 10 august 2018 trebuie stabilit in justitie, adica de o instanta investita cu acest drept, de aceea apreciaza decizia de continuare a anchetei.

Loading...

”Este inadmisibil ca, la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piata Victoriei, romanii inca nu au aflat adevarul despre responsabilii care au coordonat si dispus actiunea de reprimare a unei manifestatii care incepuse pasnic. Cetatenii si justitia din Romania nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeasi soarta ca cele ale Mineriadelor si Revolutiei.

Procurorilor si judecatorilor le revine obligatia morala si legala de a afla si prezenta adevarul. Miilor de oameni care au avut de suferit in urma acelor incidente trebuie sa li se faca dreptate si cetatenii au dreptul de a sti cu exactitate din ordinul cui au fost gazati si batuti in 10 august 2018”, subliniaza premierul Ludovic Orban, intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre prioritatile Guvernului Ludovic Orban inca de la investire.

”Ministerul Afacerilor Interne a dus la indeplinire acest obiectiv, in conditiile in care raportul a fost mentinut clasificat de reprezentantii guvernului anterior desi anchetatorii au solicitat in repetate randuri declasificarea datelor. Mai mult, au fost luate masurile necesare si pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul statiilor de emisie-receptie in cele doua zile: 10 si 11 august. Reprimarea cu brutalitate a unei manifestatii pasnice de catre fortele de ordine nu trebuie sa scape nepedepsita”, afirma el.

Procurorul-sef al DIICOT a admis, marti, plangerile formulate impotriva Ordonantei din 26 iunie 2020, care clasa partial acuzatii din Dosarul 10 august si a dispus redeschiderea urmaririi penale. Sefii Jandarmeriei sunt din nou vizati de ancheta.

Transparenta face diferenta