Ludovic Orban, despre „scenariile” din jurul COVID-19: Nu manipulam nicio cifra. Cine lanseaza astfel de alegatii in spatiul public este complet dus cu capul

34

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminica seara, ca nu exista nicio posibilitate de manipulare a datelor cu privire la cazurile de coronavirus, acuzandu-i de demagogie politica pe cei care sustin contrariul. „Cine lanseaza astfel de alegatii in spatiul public este complet dus cu capul”, a spus premierul.

„Toata demagogia politica legata de faptul ca noi manipulam cifre. Nu manipulam nicio cifra. Noi avem un numar de laboratoare acreditate, care au o capacitate de testare pe care am crescut-o de la 500 – 600 la peste 17.000 de teste zilnic. Aceste laboratoare fac analizele Real Time PCR. Aceste analize se fac dupa o metodologie, se inregistreaza. Exista un sistem de centralizare a informatiilor cotidian si toate informatiile sunt publice. Nimeni nu poate sa manipuleze aceste informatii. Cine lanseaza astfel de alegatii in spatiul public este complet dus cu capul.

Loading...

Nu exista nicio posibilitate de a manipula aceste informatii. Ce rezulta din testarea care se face prin RT-PCR aia se comunica public. Pericolul este. (…) Exista o rata a mortalitatii care este de peste 6%. Sunt oameni care mor din cauza acestui virus. (…) E un pericol la adresa sanatatii si a vietii. Nu te poti juca cu astfel de lucruri. Cand stii ca acest virus poate provoca decesul, trebuie sa ne mobilizam toti, sa avem o solidaritate mai ales cu persoanele responsabile din spatiul public in furnizarea de informatii corecte. Or bagatelizarea sistematica a pericolului, lansarea sistematica a unor instigari la nerespectarea regulilor provoaca consecinte extrem de periculoase pentru ca oamenii se mai iau dupa lideri si daca nu respecta reguli se pun pe ei in pericol”, a afirmat Orban, la Romania TV, conform Agerpres.

El a criticat faptul ca unii politicieni au un comportament iresponsabil prin instigarea romanilor de a nu respecta regulile in aceasta perioada.

„Din pacate, sunt foarte multi oameni in viata publica, in viata politica, care au un comportament iresponsabil, care au instigat literalmente cetatenii romani la nerespectarea regulilor pe care le-am stabilit. Se vede foarte clar din datele care au fost prezentate public ca avem un nivel de raspandire destul de ingrijorator, avem, in mod constant, in ultima saptamana, peste 300 de noi cazuri pe zi, numarul persoanelor care au fost diagnosticate pozitiv in ultima saptamana este mai mare decat numarul persoanelor vindecate, ca atare exista o tendinta de crestere a numarului de cazuri active. Ne asteptam la o astfel de crestere. Cresterea inca nu este o crestere care sa ne determine sa luam alte masuri de restrictie, dar este o crestere si aceasta este asociata masurilor de relaxare pe care le-am luat”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a subliniat ca starea de alerta va dura cat va fi necesar.

„Atat timp cat nivelul de raspandire a virusului in societate se mentine ridicat este necesara starea de alerta. Este cadrul care permite autoritatilor, dar si cetatenilor, institutiilor, companiilor sa aplice toate regulile de protejare a sanatatii romanilor”, a aratat el.

Duminica, purtatorul de cuvant al PSD, Lucian Romascanu, a sustinut ca Guvernul manipuleaza si ascunde adevarul cu privire la cazurile de imbolnaviri cu noul coronavirus.