Ludovic Orban atrage atentia: Nu trebuie sa intre in Terapie Intensiva oricine

20

Premierul Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului sanatatii o reevaluare a situatiei paturilor de la terapie intensiva, afirmand ca exista tendinta de a aglomera aceste sectii fara a se face o evaluare mai atenta in prealabil a pacientilor. De asemenea, seful guvernului a solicitat cresterea capacitatii de testare. Guvernul, confruntat cu o crestere accelerata a cazurilor noi de coronavirus, suplimenteaza totodata cu 2.000 de locuri posturile de la DSP si Ambulanta.

Ministrul sanatatii, Nelu Tataru, a citit la inceputul sedintei de guvern de joi textul unui proiect de hotarare de guvern prin care se suplimenteaza cu cate 1.000 locurile la directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, respectiv la serviciile de ambulanta judetene si la Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

Loading...

„Cresteti in continuare capacitatea de testare, cresteti in continuare numarul de paturi la terapie intensiva si de asemenea, numarul de paturi pentru cazuri intermediare, pentru cei care doresc sa se trateze in spital si nu vor sa se trateze intr-un loc in care se izoleaza la domiciliu sau in alta locatie”, i-a spus Ludovic Orban ministrului sanatatii.

in conditiile in care in raportarile zilnice ale autoritatilor creste numarul pacientilor aflati la terapie intensiva, iar multe spitale COVID se plang ca au atins capacitatea maxima, premierul a cerut o reevaluare a situatiei, afirmand ca „exista tendinta” de a interna la terapie intensiva si bolnavi care nu ar avea nevoie neaparat de ATI.

„Institutionalizati mai clar ceea ce am discutat noi: nu trebuie sa intre in ATI oricine. Exista aceasta tendinta de a interna in sectii de terapie intensiva bolnavi care nu necesita neaparat terapie intensiva si atunci, sa existe saloanele intermediare despre care am vorbit, in care in mod evident se monitorizeaza evolutia starii de sanatate mai atent, dar nu necesita neaparat internarea in sectia de terapie intensiva. Plus operationalizarea tuturor sectiilor. Nu cum au facut la Brasov, ca au dat drumul la spitalul modular si au inchis Spitalul Judetean. Deci, ei trebuie sa creasca numarul de paturi disponibile pentru terapie intensiva”, a spus Ludovic Orban.

„Presimt ca din punct de vedere tehnic, al pregatirii de paturi inzestrate cu tot ceea ce e necesar, putem sa crestem capacitatea, dar presimt ca tindem sa atingem un blocaj privitor la numarul de cadre medicale”, a mai afirmat seful guvernului, cerand o folosire eficienta a rezidentilor.
Ludovic Orban cere monitorizarea mai atenta a DSP-urilor si o implicare mai mare a medicilor de familie

Pe de alta parte, Ludovic Orban a accentuat ca anchetele epidemiologice sunt o cheie in lupta impotriva COVID si de aceea este nevoie de intarirea DSP-urilor. De asemenea, medicii de familie ar trebui sa fie implicati mai mult in monitorizarea cazurilor.

„in plus, DSP-urile trebuie monitorizate mai atent. Odata ce se emit deciziile de catre DSP-uri, privitoare la persoanele care sunt diagnosticate pozitiv, ele trebuie monitorizate, trebuie urmarite. Aici, va recomand sa gasiti o solutie – asa cum am discutat – si de implicare a medicilor de familie pentru pacientii, mai ales care au cazuri usoare, sa se asigure o monitorizare a evolutiei starii de sanatate. Pentru ca nu pot numai medicii din spitalele COVID si suport COVID sa asigure monitorizarea starii de sanatate, iar medicii din DSP-uri sunt ocupati cu o multime de alte lucruri, anchete epidemiologice. in continuare insistati nu numai cantitativ, ci si calitativ pe aceste anchete epidemiologice, pentru ca asta e forma de lupta cea mai buna: izolarea persoanelor de contact, cum am fost si eu”, a afirmat premierul la inceputul sedintei de guvern.

in comunicarea publica pe tema pandemiei „trebuie sa fim foarte limpezi, foarte clari”, le-a mai transmis Ludovic Orban membrilor guvernului.