Ludovic Orban a demisionat si nu mai reprezinta PNL in Parlament: „PNL a fost facut praf!”

141

Fostul presedinte al PNL, Ludovic Orban, si-a anuntat marti, de la tribuna Camerei Deputatilor, demisia din grupul parlamentar al PNL, afirmand ca a devenit parlamentar neafiliat.

„Obligatia mea este de a-mi respecta angajamentele din campanie fata de cetatenii romani. Astazi nu am alta solutie pentru a fi consecvent in onorarea obligatiilor morale decat de a ma desparti temporar de colegii mei din grupul parlamentar. Ceea ce s-a intamplat in ultimele 4 luni depaseste orice imaginatie.

Loading...

Atatea actiuni impotriva interesului Romaniei nu mi-a fost dat sa vad intr-o situatie atat de scurta de timp. S-a creat o criza politica dintr-un motiv artificial, pe care nimeni nu l-a inteles. A fost facut praf PNL, a fost facuta praf coalitia.

Nu accept sa sufar o operatie de lobotomie, numai lobotomizat as accepta sa stau nepasator la acest atentat impotriva interesului national. Eu sunt un om care are constiinta, care isi iubeste tara.

Nu-mi dau inca demisia din PNL, i-am dedicat toata viata matura. (…) Conducerea rupta de realitate din cauza unui nor de prafuri trebuie sa se duca acasa. Tara pluteste in deriva pentru ca cel care trebuia sa stea la carma pescuieste sau a fugit la schi”, a declarat Orban de la tribuna Parlamentului, conform Aktual24.

Presedintele PNL, Florin Citu, a declarat, marti, ca nu exista o flexibilizare a mandatului premierului desemnat Nicolae Ciuca in privinta formarii Guvernului, mentionand ca vor continua discutiile atat cu USR, cat si cu ceilalti parlamentari pentru un Guvern minoritar PNL – UDMR, cu sustinere in Parlament.

„Nu exista o flexibilizare a mandatului, nu stiu despre ce intalnire vorbiti. Daca exista o flexibilizare, se poate face doar in BPN. Nu a fost niciun BPN pana acum, asa ca ramane cum am stabilit”, a afirmat Citu, la sediul PNL, intrebat daca dupa intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis s-a flexibilizat mandatul premierului desemnat.

El a mai spus ca nu este programata nicio sedinta a conducerii PNL si vor continua discutiile pentru formarea Guvernului.

„Nu facem astazi niciun BPN. Ca atare, ne uitam la optiuni. Ne gandim si vom continua discutiile atat cu USR, cat si cu ceilalti parlamentari din Parlamentul Romaniei pentru a vedea care sunt conditiile in care ar putea sustine un guvern minoritar”, a adaugat liderul PNL.

In legatura cu posibilitatea ca liberalii sa cedeze anumite ministere PSD pentru a sustine Guvernul, Citu a spus: „Din discutiile pe care le-a avut premierul desemnat Nicolae Ciuca cu presedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a reiesit aceasta concluzie”.

„Oficial, catre noi nu a fost aceasta pozitie, deci nu pot sa comentez. Nu pot sa comentez nimic ce nu a fost prezentat, dar in acest moment avem mandat doar pentru un Guvern minoritar PNL – UDMR, cu sustinere in Parlamentul Romaniei. Fac apel din nou la responsabilitate”, a mai spus Citu.

Conform unor surse politice, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, luni seara, cu premierul desemnat Nicolae Ciuca si cu liderul liberalilor, Florin Citu.

Luni, Nicolae Ciuca s-a intalnit cu presedintele USR, Dacian Ciolos, pentru a discuta despre programul de guvernare. Ciuca a declarat dupa aceasta intalnire ca USR a dat un raspuns „transant” ca nu sustine un guvern minoritar, ci refacerea coalitiei, mentionand ca va discuta in PNL aceasta situatie si va fi luata o decizie.

Dupa aceasta intalnire, presedintele PNL, Florin Citu, a reiterat ca asteapta ca PSD si USR sa arate responsabilitate si sa voteze Guvernul minoritar, aratand ca in cazul in care cele doua formatiuni nu vor sustine acest Executiv, singura optiune sunt alegerile anticipate. De asemenea, el a aratat ca PNL a facut o concesie si a schimbat candidatul la functia de premier, propunandu-l pe Nicolae Ciuca.

„USR are sansa sa arate romanilor ca flexibilizeaza mandatul, voteaza un Guvern minoritar astazi, repede rezolvam aceasta criza si apoi vedem mai departe ce se intampla, cum refacem coalitia. Avem cateva luni de discutat. Sunt multe lucruri de discutat. Se reface asa, peste noapte, doar cum vrea USR… Este imposibil”, a mai spus Citu.