Lucian Bode anunta ca sunt peste 51% sanse ca Rusia sa invadeze Ucraina. Cat de pregatita e Romania sa primeasca refugiati

34

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat duminică seară, la postul B1 TV, că a finalizat planul de acţiune privind managementul unui flux masiv de refugiaţi pe teritoriul României, în contextul în care Rusia ar invada Ucraina, un scenariu căruia îi dă „peste 51% şanse” să se întâmple, noteaza epochtimes-romania.

„Aceste fluxuri de migranţi vor trebui să fie gestionate în locuri bine definite, să ştim exact pentru câţi ne putem pregăti. Spre exemplu, ştim că Polonia se pregăteşte pentru a prelua un milion de migranţi. Este România pregătită să preia sute de mii de refugiaţi într-un aflux necontrolat?

Loading...

Chiar astăzi după-amiază am terminat planul de acţiune privind managementul unui flux masiv de refugiaţi pe teritoriul României. Am luat în lucru mai multe ipoteze. Am analizat în etape cum intervenim, în primul rând, în judeţele din nord, respectiv din est, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Tulcea.

Suntem în acest moment în analiză să vedem câte tabere pentru refugiaţi putem să montăm într-un timp relativ scurt, vorbesc de ore, maxim 10, 12, 24 de ore. Analizăm toate capacităţile de cazare existente pe judeţele de graniţă, dar în acelaşi timp discutăm în etapa a doua de judeţele din vecinătatea judeţelor de graniţă şi în etapa a treia de toată ţara”, a declarat Lucian Bode.

Şeful MAI a opinat că, având în vedere solicitările lui Vladimir Putin, îi este foarte dificil să creadă că preşedintele Rusiei va face pasul în spate în acest conflict.

„Eu îmi doresc ca acest conflict să nu izbucnească, şi să învingă raţiunea şi dialogul, dar văzând solicitările lui Putin, astăzi, când vorbim, este foarte, foarte dificil să cred că se va opri. Ştiţi cum se spune în dramaturgie, dacă în actul I apare o puşcă, până la final cu puşca respectivă se va trage. Nu aş vrea să se tragă.

În schimb, vreau să îi asigur pe toţi românii că graniţele noastre sunt sigure, că beneficiem de acest statut de ţară membră NATO cu toate garanţiile de securitate şi că un eventual conflict în Ucraina categoric ne va afecta pentru că, economic vorbind, să ne uităm doar la două paliere – energie, şi aşa suntem într-o criză energetică la nivel european, şi sancţiunile despre care vorbesc Aliaţii, despre care vorbeşte Comisia, vor fi dintre cele mai dure.

Aceste sancţiuni vor afecta indirect şi economia României, iar în planul umanitar un aflux necontrolat de migranţi cu siguranţă va pune la încercare rezilienţa sistemului nostru de protecţie civilă”, a afirmat Lucian Bode.