„Legea veteranilor”, promulgata de Klaus Iohannis. Ce beneficii vor avea militarii romani din teatrele de operatii

20

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea veteranilor. Administratia Prezidentiala a anuntat ca a fost promulgat de catre seful statului decretul pentru „recunoasterea meritelor personalului participant la actiuni militare, misiuni si operatii pe teritoriul sau in afara teritoriului statului roman si acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia si urmasilor celui decedat”.

Asociatia Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati si MApN au purtat discutii cu privire la aceasta lege inca de la inceputul anului.

Loading...

In baza legii se stabileste ca „personalul participant care a participat, cel putin 120 de zile, neintrerupt sau cumulativ, la actiuni militare desfasurate in teatrul de operatii are calitatea de „Veteran din teatrele de operatii”.

Totodata, se aplica „ranitilor, militarilor invalizi, civililor invalizi, personalului participant care a dobandit afectiuni fizice si/sau psihice li se atribuie calitatea de „Veteran din teatrele de operatii”, indiferent de durata participarii la actiuni militare desfasurate in teatrul de operatii”.

Astfel, acestia vor beneficia de „o suma forfetara lunara, neimpozabila, in procent de 25% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru personalul in activitate” si de „o indemnizatie lunara, neimpozabila, in valoare de 1.000 de lei, dupa trecerea in rezerva sau retragere”.