Klaus Iohannis, videoconferinta cu Guvernul Orban: Ma intereseaza, in aceasta faza, sa ne miscam foarte repede

5

Klaus Iohannis a prezidat marti o videoconferinta cu prim-ministrul Ludovic Orban, si cu ministrii care au responsabilitati in gestionarea epidemiei COVID-19. Presedintele le-a cerut ministrilor sa ii prezinte stadiul masurilor luate, impactul asupra populatiei si al economiei. Klaus Iohannis i-a informat pe membrii guvernului despre o discutie pe care a avut-o marti cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Presedintele a transmis guvernului ca in dialogul cu Ursula von der Leyen i-a transmis acesteia ca Romania este, de prinicipiu, de acord cu decizia de a inchide granitele UE pentru cetatenii din afara uniunii, cu cateva exceptii, printre care personal medical sau diplomatic. De asemenea, presedintele a cerut un punct de vedere al guvernului care sa ii fie prezentat pana la ora 17:30, in legatura cu tranzitul de marfuri, la granitele Romaniei, subiectul urmand a fi discutat intr-o sedinta prin videoconferinta cu toti liderii UE.

Loading...

„Multumesc ca ati dat curs invitatiei mele!

Domnule Prim-ministru,

Doamnelor si domnilor ministri,

Am considerat ca este bine sa avem o discutie si, din motivele cunoscute, aceasta forma de videoconferinta mi s-a parut cea mai potrivita. Doresc sa va prezint cateva chestiuni introductive, dupa care v-as ruga sa luati cuvantul pe rand, evident, primul o sa-l rog pe domnul Prim-ministru, si dupa chestiunile generale vom discuta si cateva chestiuni punctuale, unde am eu cateva intrebari si nevoie de informatii.

Primul lucru – am emis decretul prin care se instituie starea de urgenta in Romania pentru 30 de zile. Aceste decret este unul destul de voluminos si contine masuri pe care le-am discutat cu dumneavoastra si cu ceilalti ministri, plus cateva masuri care au fost considerate necesare in discutiile cu membrii Consiliului Suprem de Aparare a tarii, care a avizat planul de masuri, dupa cum stiti foarte bine cei care sunteti membri in CSAT.

Pe mine ma intereseaza, in aceasta faza, sa ne miscam foarte repede si astept de la dumneavoastra sa-mi comunicati, fiecare pe domeniul pe care il gestioneaza, ce masuri ati luat deja dintre cele prevazute in decret, ce masuri aveti planificate si in ce cadru, in ce agenda pentru zilele urmatoare. Repet, starea de urgenta tine 30 de zile si este obligatoriu si din acest motiv, si in interesul public, sa ne miscam foarte, foarte repede.

Doresc sa aflu de la dumneavoastra, avand in vedere specificul fiecarui domeniu pe care il gestionati, apropo de impact:

Primul lucru – impactul asupra populatiei a masurilor pe care le luati dumneavoastra fiecare, o evaluare pe termen foarte scurt, pe termen scurt si pe termenul celor 30 de zile.

Doi – impactul economic al masurilor de care raspundeti. si aici ma astept sa ne informati in acelasi fel – masuri pe termen foarte scurt, de cateva zile, si masuri pe termenul perioadei de 30 de zile.

Am avut in aceasta dimineata o discutie telefonica cu doamna von der Leyen, Presedinta Comisiei Europene, si am discutat doua chestiuni care sunt importante pentru dumneavoastra si pentru tara.

Primul lucru se refera la circulatia marfurilor in Uniunea Europeana, o chestiune care pentru noi este de mare importanta. Se constata ca masurile luate in statele membre ale Uniunii sunt diferite. Prin necorelare, prin anumite masuri cateodata putin exagerate, este din ce in ce mai evident ca transportul marfurilor in Uniunea Europeana are de suferit. Acest lucru va fi abordat astazi in videoconferinta pe care o voi avea in aceasta seara cu ceilalti membri din Consiliu si, in acest sens, astept foarte urgent de la dumneavoastra o informare, pana la ora 17:30, ca sa pot avea un punct de vedere consolidat in videoconferinta, sa stiu exact unde apar astfel de blocaje care ne intereseaza, daca producem si noi astfel de blocaje si cum putem sa contribuim la eliminarea acestor blocaje. Economia europeana nu poate sa functioneze fara transport si acest lucru ne este clar tuturor.

Punctul doi pe care l-am discutat se refera la granitele exterioare ale Uniunii Europene. Doamna Presedinte doreste sa propuna sa limitam accesul in Uniunea Europeana a persoanelor care vin din tari terte, adica care nu sunt parte din Uniunea Europeana si care nu pot face dovada ca au o problema urgenta de rezolvat in Uniune. Deci, nu dorim sa oprim medici, de exemplu, care vor sa intre in Uniune. Nu dorim sa oprim diplomati care vin la serviciu. Nu dorim sa oprim delegatii oficiale care vin cu treburi importante. Dar dorim sa limitam clar turismul si dorim sa limitam clar turismul medical. Se pare ca sunt tot mai multe persoane din afara Uniunii care vin in Uniune tocmai pentru ca sistemele medicale de la noi sunt relativ bune.

Aceste chestiuni le vom discuta. Preliminar am spus doamnei Presedinte ca noi suntem, in principiu, de acord cu aceste masuri la granita externa a Uniunii si Romania are capacitatea sa impuna aceasta masura la granita noastra.

O chestiune care este foarte importanta, fiindca noi vrem sa lucram in asa fel incat sa imbunatatim in fiecare zi actiunile noastre: toate masurile si toate efectele masurilor pe care le luam vrem sa le urmarim indeaproape.

Va rog pe fiecare in parte – si am transmis deja Ministerului de Interne aceasta rugaminte – fiecare minister in parte sa gestioneze un jurnal al masurilor si efectelor. Acest lucru v-as ruga sa-l centralizati, optimal la Ministerul de Interne, fiindca in starea de urgenta Ministerul de Interne are un rol special aici, si sa veniti foarte repede cand va dati seama ca ceva trebuie schimbat cu propuneri de imbunatatire a acestor masuri, de ameliorare a efectelor, sau de intarire a masurilor, in functie de cum decurg lucrurile.

La fel si cateva alte chestiuni, dar pe care le las pentru discutia punctuala cu ministrii. O statistica din mai multe statistici pe care le-am adus cu mine vreau sa v-o impartasesc chiar acum, in introducere, fiindca este o stire deocamdata dintre cele mai bune – avem 184 de cazuri confirmate de Coronavirus, dar 75% dintre persoanele confirmate fie nu au simptome deloc, fie au simptome foarte usoare. 19 persoane au fost declarate vindecate si vor fi trimise acasa in cursul zilei de astazi. Doar 3 cazuri avem de persoane internate la urgenta, dar fara sa fie conectate la suport ventilator, deci din 184 de cazuri doar 3 sunt cazuri un pic mai complicate.

Nu avem pana in momentul de fata in Romania niciun deces confirmat. Alte situatii statistice dupa ce va prezentati dumneavoastra abordarile.

Deocamdata atat pentru introducere. il rog pe domnul Prim-ministru sa ia cuvantul.”