Klaus Iohannis: Vaccinarea intregii populatii va incepe cel mai devreme in primavara

79

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca, in cel mai fericit scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge in Romania in primul trimestru al anului viitor. Primii care vor fi vaccinati sunt angajatii din domeniul sanatatii si persoanele din categorii vulnerabile, a spus Iohannis. Declaratia a fost facuta dupa intalnirea cu reprezentanti ai sistemului de sanatate in care au fost discutate masurile pentru gestionarea epidemiei COVID-19.

„Situatia epidemiologica de la nivelul tuturor statelor europene se degradeaaza rapid, iar populatia e expusa unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. In acest context, ne punem cu totii mari sperante in dezvoltarea cat mai curand posibil a unui vaccin anti COVID, sigur si eficient, iar eforturile la nivel international confirma dorinta tuturor de a avea acest vaccin. Romania e parte a colaborarii pentru furnizarea de vaccinla nivel european”, a spus Iohannis.

Loading...

Presedintele a precizat ca Romania este parte a acordurilor incheiate de Comisia Europeana pentru un vaccin impotriva noului coronavirus, atunci cand acesta va fi disponibil. Romania va beneficia de 10 milioane de doze de vaccin.

Din cauza cererii foarte mari, toate tarile vor primi vaccinul in transe.

„Cand va fi disponibil vaccinul, toate statele membre vor primi cota din prima transa. Primii vaccinati vor fi lucratorii din sistemul medical, dar si persoanele din grupele de risc.

Vaccinarea intregii populatii va incepe cel mai devreme, asta trebuie sa fie foarte clar, in primavara. Vrem sa ne asiguram, totodata, ca vaccinurile folosite au cel mai inalt nivel de eficienta si siguranta si se respecta toate reglementarile internationale”, a spus presedintele.

Iohannis a spus ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a putea vacccina populatia.

„Trebuie sa fim pregatiti si tocmai de aceea am convocat astazi o intalnire cu ministrul sanatatii si cu expertii din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregatirilor Romaniei si am discutat despre gasirea celor mai eficiente solutii de actiune la nivelul intregului sistem sanitar, de la medicul de familie pana la nivel de spital.

Totodata, pentru a informa corect populatia si a combate dezinformarea, este absolut necesar un proces de comunicare clar, transparent si eficient”, a spus el.

„Ministrul Sanatatii mi-a prezentat pe larg strategia de vaccinare anti-COVID in Romania, platformele de vaccinuri, cadrul legal, modul in care va fi organizat si va functiona programul national si etapele de vaccinare, precum si reteaua de stocare si distributie. Toate aceste aspecte sunt foarte importante si sunt analizate inclusiv la nivel european, pentru ca noul vaccin are nevoie de conditii speciale de transport si depozitare.

Fiind o problema de importanta majora, fac apel la personalul medical de la toate nivelurile de a se pregati si a se informa corect in vederea acestui proces de vaccinare. Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii de familie la randul lor sa fie bine instruiti”, a spus Iohannis.

„Am solicitat ministrului Sanatatii sa identifice resursa umana necesara pentru fiecare etapa de vaccinare si sa stabileasca un plan de asigurare a stocurilor de materiale de care va fi nevoie. De asemenea, am discutat si aspecte de logistica legate de depozitare si distributie, dar si despre dezvoltarea unor mecanisme de supraveghere activa a tuturor elementelor legate de procesul de vaccinare”,a adaugat el.

Presedintele a facut un nou apel la romani sa respecte toate masurile de protectie, pana la aparitia unui vaccin – purtarea mastii, igiena mainilor, distantarea fizica, evitarea aglomeratiilor, munca la distanta, acolo unde este posibil.

„Sunt lucruri care stau in puterea noastra si, momentan, singurele metode care pot contribui decisiv la controlul pandemiei”, a spus Iohannis.

„Nu vrem sa vaccinam pe nimeni cu forta, dar este recomandat. Comisia Europeana va cumpara acele tipuri de vaccin care sunt sigure si eficiente, care sa ne garanteze ca nu ne vom imbolnavi”, a mai spus el, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor.