Klaus Iohannis: Situatia e extrem de grava. Masurile de protejare a populatiei sunt extrem de importante acum. Dati-mi voie sa consider reintrarea in starea de urgenta ca o ultima solutie

12

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa, prima facuta dupa finalul lunii aprilie, inainte de primul val al masurilor de relaxare. Seful statului a spus ca „trebuie sa fim constienti de necesitatea imperativa de a tine sub control epidemia”.

„Am avut o sedinta pe tema fondurilor europene. Am discutat despre modalitatile ca Romania sa poata valorifica dei 80 de milioane de euro, bani europeni. Am stabilit domeniile prioritare. Vrem ca Romania sa prospere, asta se poate face doar prin investitii masive. Facem o prioritate zero din investitiile in infrastructura. Avem bani de autostrazi si cai ferate, sa modernizam infrastructura de energie, sa investim in educatie si sanatate”, a sustinut presedintele, conform Digi24.

Loading...

Avem o sansa extraordinara si cu Guvernul Orban suntem hotarati sa o valorificam la maximum. Sunt convins ca vom reusi.

Maine voi avea o intalnire cu Vela si Arafat pentru o analiza a situatiei. Este un moment critic, iar masurile de protejare a populatiei sunt extrem de importante acum. Trebuie sa fim constienti de necesitatea imperativa de a tine sub control epidemia.

Am ajuns de la cateva sute de cazuri pe zi la 1200 de cazuri noi, e clar ca trebuie facut ceva. Sunt masuri simple. Nimeni nu poarta masca de placere, dar e singura metoda prin care putem ingradi raspandirea virusului. Distantarea este foarte importanta. Pana la urma, trebuie sa fim realisti: ce vrem, sa dam frau liber bolii sau sa ingradim raspandirea pandemiei?

In timpul starii de urgenta, situatia a fost bine gestionata. in starea de alerta au intervenit deczii CCR si modificari legislative. O etapa care mi s-a parut negativa a fost disputa in Parlament pe legea carantinei. Proiectul a fost elaborat in regim de urgeta de Guvern, trimis in Parlament, unde PSD a tras de timp cu un cinism inimaginabil. S-a cristalizat impresia ca lucrurile nu sunt grave, au aparut politicieni care au incitat deschis la nesupunere, inducand in public impresia ca lucrurile nu sunt grave. in acele saptamani, persoane infectate au parasit spitalele. PSD a tergiversat adoptarea acestei legislatii, in aceasta perioada situatia epidemiologica s-a agravat. Asa am ajuns la 1200 de cazuri zilnice si din pacate aceasta va mai dura.

Decizia de reintrare in starea de urgenta se poate lua doar in masura in care specialistii imi spun ca nu exista alta solutie – si eu cred ca exista alta solutie. Sper ca romanii vor respecta normele, astfel incat sa putem controla raspandirea acestei boli. Sunt convins ca impreuna vom reusi sa stapanim aceasta epidemie rezonabil.

Dati-mi voie sa consider reintrarea in starea de urgenta ca o ultima solutie, cand nu avem nicio alta posibilitate sa intram inr-o zona de control a epidemiei.