Klaus Iohannis: Romanii vor fi vaccinati la locul de munca, in centre fixe si mobile sau „drive-through”

163

Presedintele Klaus Iohannis a detaliat, luni, dupa o sedinta cu reprezentantii MAI, MApN si ai Ministerului Sanatatii, cum va arata campania de vaccinare. Presedintele a explicat ca vaccinul va fi administrat etapizat populatiei, la locul de munca, in centre special amenajate si inclusiv „drive-through”.

De asemenea, presedintele a subliniat ca este nevoie de o campanie de informare, de combatere a informatiilor false si a tinut sa precizeze ca vaccinurile, odata aprobate de organismele de profil, „sunt sigure, eficiente si reprezinta singura solutie viabila de a pune capat acestei pandemii”.

Loading...

Declaratia presedintelui Klaus Iohannis:

„Pandemia de COVID-19 ne-a modificat tuturor radical vietile, a afectat global starea de sanatate a oamenilor si capacitatea de functionare a economiilor. Limitarea efectelor acestei pandemii este o prioritate zero pentru toate guvernele lumii, iar cercetatorii incearca sa ne ofere cât mai repede solutia pentru iesirea din aceasta criza. Vaccinul anti-COVID a devenit la ora actuala speranta noastra de a ne reintoarce cât mai curând la o viata normala.

La inceputul pandemiei a existat foarte multa incertitudine, au fost foarte multe necunoscute, care au transformat lupta cu virusul SARS-COV-2 intr-o veritabila cursa pe care am dus-o impotriva unui adversar redutabil.

insa acum, când vaccinurile s-au transformat intr-o certitudine, incepem sa intrezarim, cu optimism, iesirea din aceasta criza medicala de proportii.

Pâna atunci, oricât de greu ne-ar fi, trebuie sa avem rabdare, sa respectam cu responsabilitate masurile de preventie aflate in vigoare, care incep sa dea rezultate, pentru ca evolutia pandemiei la noi in tara ramâne in continuare una deosebit de ingrijoratoare.

La momentul in care vaccinurile vor iesi din productie, va trebui sa ne asiguram ca suntem pregatiti sa le putem distribui tuturor, in mod echitabil. De aceea, am convocat astazi o intâlnire cu ministrul Sanatatii, ministrul Apararii si ministrul Afacerilor Interne pentru a discuta aspectele legate de campania de vaccinare anti-COVID.

De eficienta acestei campanii depinde in mare masura stoparea pandemiei si, implicit, protejarea vietii românilor.

Avem de-a face cu o adevarata problema de securitate nationala, pe care o abordam cu maxima responsabilitate, pentru a garanta siguranta cetateanului.

Autoritatile s-au mobilizat foarte bine si, la ora actuala, avem o Strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobata in zilele urmatoare, si avem organizata o structura clara, Comitetul National de Coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-COV-2.

De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare si implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum si planul de actiune, cu etape clare.

Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusa aprobarii in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii, pe care o voi convoca in perioada imediat urmatoare.

Vreau sa subliniez ca cele trei ministere – Ministerul Sanatatii, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne – au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilitatilor si a cailor de actiune, pentru pregatirea corespunzatoare a procedurilor şi asigurarea disponibilitatii personalului medical pentru derularea procesului de vaccinare in conditii de maxima siguranta.

Am discutat si despre necesitatea ca serviciile medicale de vaccinare sa fie usor accesibile pentru categoriile tinta, ceea ce implica un efort logistic si de transport in conditii sigure, adaptate caracteristicilor noului vaccin.

Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare impotriva SARS-CoV2 fac parte: personalul din domeniul sanatatii, tot personalul din domeniul sanatatii, ca si cel din centre rezidentiale si medico-sociale, populatia cu risc ridicat de evolutie severa in cazul infectiei si personalul din domenii-cheie, esentiale bunei functionari a societatii.

Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare si initierea acestora vor fi stabilite in functie de aprobarea, productia si alocarea unuia sau mai multor vaccinuri catre fiecare tara, folosindu-se o procedura specifica in functie de vaccin.

Vaccinarea se va realiza la locul de munca pentru personalul din domeniul sanatatii si prin centrele de vaccinare fixe si mobile, echipe mobile, reteaua de medicina de familie si centre drive-through pentru celelalte categorii de populatie.

Strategia de distributie va tine cont de conditiile specifice de stocare si transport necesare pentru fiecare vaccin in parte, Ministerul Apararii fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum si a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distributia catre centrele de vaccinare locale fixe si mobile.

Comunicarea clara si transparenta cu cetatenii, si in special cu grupurile tinta, este esentiala, la fel ca si combaterea dezinformarii si a diseminarii informatiilor false.

Toate informatiile oficiale vor fi comunicate pe un site special, dedicat campaniei. Comitetul national de coordonare a avut deja discutii atât cu organizatiile profesionale, cât si cu asociatiile de pacienti si isi propune in continuare sa deruleze o serie de intâlniri cu corpul medical, dar si cu reprezentantii mass-media.

Este foarte important de stiut ca vaccinurile, odata aprobate de organismele internationale de profil, sunt sigure, sunt eficiente si reprezinta singura solutie viabila de a pune capat acestei pandemii.”