Klaus Iohannis: Romania va achizitiona, in numele UE, echipamente medicale de protectie si ventilatoare in limita a 10 milioane de euro

5

Romania va achizitiona, in numele Uniunii Europene, echipamente medicale de protectie si ventilatoare pentru constituirea unei rezerve strategice pe teritoriul tarii noastre in limita a 10 milioane de euro, a declarat, joi, presedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

„La nivel european s-a decis, in baza unui proiect aprobat in timpul Presedintiei noastre la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, in cadrul Mecanismului European de Protectie Civila, un mecanism european destinat prevenirii, pregatirii si reactiei Uniunii Europene la diferite crize si dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntam. Foarte important, Romania este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achizitie necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul tarii noastre. intr-o prima etapa, achizitia derulata de Romania, in numele Uniunii Europene, in limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protectie – masti si costume individuale de protectie – si ventilatoare. Aceasta procedura se desfasoara independent de achizitiile facute direct de Comisie, dar atunci cand aceste materiale vor fi disponibile, vom putea si noi, in Romania, sa solicitam o parte din aceasta rezerva strategica”, a explicat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Loading...

El a aratat ca va prezenta in cadrul videoconferintei cu membrii Consiliului European, care va avea loc joi, eforturile pe care Romania le face in cadrul acestui proiect, anuntand ca discutiile cu furnizorii au fost deja demarate.

„Voi solicita o finantare mai consistenta pe acest program si voi arata disponibilitatea Romaniei de a se implica mai mult si in alte zone din acest mecanism. in alta ordine de idei, le voi transmite partenerilor nostri din Uniune ca avem nevoie de lanturi de aprovizionare functionale pentru a asigura accesul adecvat al cetatenilor nostri la bunurile esentiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanturile de aprovizionare si evitarea aparitiei altor blocaje”, a afirmat seful statului.

El a subliniat ca este important ca procedurile de achizitii in comun de echipamente si dispozitive medicale necesare gestionarii epidemiei sa fie finalizate cat mai repede cu putinta pentru ca statele membre interesate sa poata intra rapid in posesia acestor produse.