Klaus Iohannis: Romania sustine conditionarea fondurilor europene de statul de drept

10

Romania sustine conditionarea alocarii de fonduri europene de respectarea statului de drept, a spus presedintele Klaus Iohannis intr-o conferinta de presa. Pe de alta parte, spune seful statului, Mecanismul de Coperare si Verificare in domeniul justitiei discrimineaza Romania si Bulgaria.

Seful statului a vorbit despre raportul Comisiei Europene privind statul de drept, primul care analizeaza situatia statului de drept in toate statele membre.

Loading...

„Romania sustine de multa vreme ca de asa ceva avem nevoie in locul MCV, care discrimineaza intr-un fel Romania si Bulgaria. Este foarte bine ca avem acest raport, e foarte bine ca in acest raport lucrurile sunt spuse asa cum le vedem si noi. De exemplu, legile justitiei, statul de drept – se spune clar ca in perioada 2017-2019 evolutia a fost foarte problematica. in 2020, guvernul in functie incearca sa reporneasca procesul pentru a reechilibra ce s-a gresit. in aceeasi masura se reiau unele chestiuni care au aparut in rapoartele MCV si toate aceste lucruri se vor reflecta in proiectele care vor fi prezentate in aceasta seara de ministrul Justitiei”, a spus Klaus Iohannis.

„Acest fel de raport este util pentru ca putem sa ne dam seama unde in UE e nevoie de mai multa actiune, unde sunt exemplele de bune practici, cum se poate interveni pentru a face justitia mai puternica, idependenta”, a adaugat el.

„Suntem de acord si am fost explicit de acord cu conditionarea acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept. Suntem hotarati si eu, si Guvernul si partidele democratice sa facem in asa fel incat statul de drept sa fie respectat si sa ajungem un exemplu de urmat pentru altii. Da, sunt de acord ca fondurile europene sa fie conditionate de respectarea statului de drept. Cum se poate face acest lucru? Prin analiza, prin studiu, prin vot in final”, a mai spus Iohannis, conform Digi24.