Klaus Iohannis primeste in Germania un premiu pentru „conducerea Romaniei pe o traiectorie pro-europeana, bazata pe valorile statului de drept”

11

Presedintele Klaus Iohannis va primi, sambata, in Germania, Premiul international „Carol cel Mare” al orasului Aachen – Pentru unitatea Europei.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Comitetul director al Premiului „Carol cel Mare” a decis sa acorde presedintelui Klaus Iohannis premiul pentru anul 2020 ca recunoastere a meritelor in ceea ce priveste „conducerea Romaniei pe o traiectorie pro-europeana, bazata pe valorile statului de drept”, pentru „eforturile depuse pentru consolidarea Uniunii Europene si a statelor membre”, precum si pentru „promovarea echitatii, a protectiei minoritatilor si a diversitatii culturale si pentru rolul sau de creator de punti de legatura intre societatile din vestul si estul Europei”, transmite Aktual24.

Loading...

Premiul international „Carol cel Mare” al orasului Aachen este conferit anual, incepand cu anul 1950, personalitatilor publice sau organizatiilor care s-au remarcat prin implicarea deosebita in favoarea unitatii europene sau a cooperarii intre statele membre.

Pe lista laureatilor se afla parintii fondatori ai Comunitatii Europene, arhitectii Uniunii Europene moderne si reprezentantii miscarilor democratice din Europa Centrala si de Est.

Printre personalitatile marcante care au primit acest premiu se numara si Winston Churchill, Henry Kissinger, Vaclav Havel, Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, Donald Tusk, Herman Van Rompuy, Martin Schulz, Papa Francisc, Simone Veil, regele Juan Carlos al Spaniei si Papa Ioan Paul al II-lea, care a primit in 2004 singurul Premiu Extraordinar „Carol cel Mare” acordat pana in prezent.

Ultimii doi laureati au fost presedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, in 2018, si secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, in 2019.