Klaus Iohannis, prima reactie la „Pactul lui Dancila”: Sunt actiuni electorale. Le citim si trecem mai departe

6

Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata, in statiunea Venus, ca intentia premierului Viorica Dancila de a propune partidelor parlamentare semnarea unui pact national pentru bunastarea romanilor este o actiune electorala, ideea de pact fiind buna daca vine dupa o validare.

Loading...

„Vedeti, acum suntem practic in campanie electorala, chit ca formal suntem in campania preelectorala, si toti competitorii incearca sa prezinte abordari si chestiuni atractive pentru electorat. Pana aici, nimic rau. Insa, trebuie sa intelegem ca ce se face acum cu acest pact, si au incercat altii sa vina cu tot felul de documente tip pact, sunt actiuni electorale. Le citim si trecem mai departe. Insa ideea de intelegere transpartinica, ideea de pact este buna daca vine dupa o validare, si eu am venit in fata natiunii de doua ori cu asemenea document”, a spus Iohannis, raspunzand unei intrebari privind respectiva initiativa a premierului, citat de Agerpres.

Seful statului a dat drept exemplu pactul privind Apararea si pe cel privind Justitia.

„Prima data, imediat dupa ce am fost ales de peste 6 milioane de romani in noiembrie 2014, am venit cu un pact care s-a dovedit a fi extrem de benefic pentru Romania, va amintiti acel pact pentru Aparare, prin care am stabilit sa alocam 2% din PIB pentru Aparare. Un pact care ne-a adus foarte buna vizibilitate si ne-a dus in centrul atentiei si in Uniunea Europeana si, evident, in NATO.

Am venit si dupa referendumul din 26 mai cu un astfel de pact, pentru parcursul european, validat fiind de 6,5 milioane de romani care au votat Da pentru referendumul pe care l-am propus. Iata ca asa, dupa o validare prin vot, o intelegere transpartinica poate sa fie benefica, si dupa ce castigam alegerile, probabil vom veni in fata romanilor cu astfel de intelegeri care sunt necesare pentru a merge spre o Romanie normala”, a afirmat presedintele tarii.

Klaus Iohannis a participat sambata la Scoala de Vara a Tineretului National Liberal, eveniment desfasurat in perioada 12-15 septembrie, in statiunea Venus.

Viorica Dancila a lansat vineri pe Facebook propria sa versiune de acord transpartinic: un Pact national pentru bunastarea romanilor. Candidata PSD la prezidentiale a acuzat partidele de dreapta ca vor politici de austeritate si le cere ”o minima asigurare scrisa din partea intregii clase politice ca nu li se vor taia salariile si pensiile, asa cum s-a facut in guvernarea 2010-2012”.