Klaus Iohannis: Pana cand nu vom avea vaccinul, nu exista alta solutie decat restrictii severe

36

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca vestile privind aparitia unui vaccin impotriva coronavirusului sunt bune, insa mai sunt de parcurs cateva etape pana el va fi disponibil pentru populatie. Seful statului a subliniat ca, pana atunci, singura solutie o reprezinta „restrictiile severe”, din cauza virulentei cu care se transmite boala, mai rapid decat in primavara, noteaza Digi24.

„Intreaga Europa se afla intr-un moment dramatic, este evident ca virusul se raspandeste mai rapid decat in primavara. Pana cand nu vom avea avea un vaccin eficient nu exista o alta solutie decat impunerea unor masuri restrictive severe. Aceasta este singura strategie functionala si este adoptata de toate tarile in care se inregistreaza o explozie de cazuri noi”, a spus presedintele.

Loading...

„Restrictiile care au intrat in vigoare de ieri au un singur scop: protejarea populatiei si reducerea presiunii uriase care apasa pe sistemul sanitar”, a completat Klaus Iohannis.

„Din pacate, din cauza virulentei, am vazut ca reglemantarile mai putin restrictive s-au dovedit insuficiente. Lupta cu pandemia este si un test al solidaritatii, pe care suntem obligati sa-l trecem”, a subliniat seful statului.

„Vestile privind aparitia rapida a unui vaccin sunt bune, dar trebuie sa ramanem realisti. Mai sunt de parcurs cateva etape pana la vaccinarea propriu-zisa. Din fericire, gratie mecanismului european din care face parte, Romania va beneficia in mod echitabil de vaccin. Avem deja o strategie. Am discutat azi si despre posibilitatile de stocare si distributie pentru diferite tipuri de vaccin si am stabilit institutiile responsabile in acest sens”, a completat presedintele.

„De vaccin va beneficia initial tot personalul din sanatate si persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boala. O campanie eficienta de vaccinare anti-covid ne va da sansa de a ne intoarce mai repde la normalitatea pe care ne-o dorim cu totii”, a afirmat Klaus Iohannis.

Presedintele a facut aceste declaratii dupa sedinta de la Palatul Cotroceni, la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, seful DSU, Raed Arafat, si specialistii in gestionarea epidemiei, precum Alexandru Rafila si Adriana Pistol.

Ministrul sanatatii anunta la inceputul lunii ca Armata va fi implicata in vaccinarea populatiei in momentul in care vaccinul anti-Covid va ajunge in tara.